Kommune i sammenstød med Sundhedsstyrelsen: Vil have lov at teste plejehjemsbeboere igen efter sygdom

Københavns Kommune vil gerne være på den sikre side, når en coronasmittet plejehjemsbeboer skal ud af isolation.

Sundhedsstyrelsen fastholder, at det ikke er nødvendigt at teste ved overstået sygdom - heller ikke på plejehjem. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Københavns Kommune vil gerne være på den helt sikre side, når en beboer på et plejehjem har været smittet med coronavirus og skal ud af isolation.

Derfor vil kommunen gerne have lov til at teste beboerne, når de er blevet raske igen, og det har de forsøgt at få lov til i 14 dage.

Det fortæller sundheds - og omsorgsborgmesteren i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (S).

Det er bare ikke altid, at det kan lade sig gøre, fordi Sundhedsstyrelsens

retningslinjer
for henvisning til test står i vejen.

- De mener ikke, at det er nødvendigt at teste dem igen, siger Sisse Marie Welling.

Sundhedsstyrelsens

retningslinjer
for, hvornår man må bevæge sig ud blandt andre mennesker efter at være blevet smittet med coronavirus, er de samme for alle.

Bliver man testet positiv for coronavirus, skal man isoleres, indtil alle symptomer undtagen smagsforstyrrelser har været væk i 48 timer. Har man ingen symptomer, men fået påvist Covid-19, skal man holde sig væk fra andre mennesker i syv dage.

Vil være på den sikre side

Anbefalingen gælder altså også for plejehjemsbeboere, men anbefalingen gør ikke, at Københavns Kommune føler sig helt tryg ved at lade beboeren komme ud af isolation.

- Vi har med en utroligt sårbar gruppe at gøre ude på plejehjemmene. For dem kan det være fatalt, hvis man får corona, siger Sisse Marie Welling.

En opgørelse fra Statens Serum Institut i slutningen af april viste, at en tredjedel af alle coronarelaterede

dødsfald
i Danmark er blandt plejehjemsbeboere.

Der har også været flere eksempler på,at coronasmitte har spredt sig voldsomt på plejehjem - blandt andet på Sølund i København, hvor 12 beboere er døde med coronavirus i kroppen.

- Derfor mener vi, at man er nødt til at være særligt forsigtig med plejehjemsbeboere for at undgå, at man får spredt smitten ude på plejehjemmene, tilføjer hun.

'Uforsvarligt' ikke at teste igen

Niels Høiby, professor i klinisk mikrobiologi og overlæge på

Rigshospitalet
, er fortaler for, at man lader beboere på plejehjem teste en ekstra gang for at være sikker på, at de ikke kan smitte hverken personale eller andre beboere.

- Det er uforsvarligt ikke at teste, at de er blevet negative, så de ikke udskiller virus mere. Det skal man være sikker på, når der er tale om en beboer, som

tilsyneladende
er rask, men som har mulighed for at smitte andre via personalet, siger han.

Lignende melding kommer fra Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet. Han kalder det 'en farlig strategi' ikke at lade plejehjemsbeboere blive testet igen.

- Lige præcis når vi har at gøre med en gruppe af så sårbare mennesker som plejehjemsbeboere, så synes jeg, at man skal lade usikkerheden komme testen til gode, siger Søren Riis Paludan.

Men det er et spørgsmål, der splitter de sundhedsfaglige. Thoms Benfield, professor og overlæge på Hvidovre Hospital, mener ikke, at en test er nødvendig, når symptomerne har lagt sig.

Han mener, at der kan være problemer i, at man foretager en ekstra test.

- Fordi man stoler på en test, som man tror er 100 procent perfekt, og det er den ikke. Det andet problem er, at man jo holder raske mennesker isolerede i længere tid, end det er nødvendigt, siger han.

Bliver ved med at forsøge

Sundhedsstyrelsen
mener heller ikke, at der er grund til at teste flere gange - heller ikke selvom Københavns Kommune gerne vil være på den sikre side.

Det skyldes, at en test kan vise sig positiv, selvom personen ikke længere kan smitte, siger centerchef Helene Probst.

- Det væsentlige er derfor, at man skal forblive

isoleret
, indtil man er smittefri. Patienter betragtes som smittefri fra 48 timer efter symptomophør, fraset tab af smags- og lugtesans som kan vedblive over en længere periode. Dette forhold gælder uanset sygdomsforløb, lyder det i et skriftligt svar fra Helene Probst.

Alligevel vil Københavns Kommune blive ved med at presse på for at få kommunens plejehjemsbeboere testet, når deres symptomer er væk.

- Vi vil lade tvivlen komme plejehjemsbeboerne til gode og beder derfor for en sikkerheds skyld om, at man tester borgere for, om de stadig testes positive for corona, før man afisolerer dem på plejehjemmene, siger Sisse Marie Welling og fortsætter:

- Indtil videre bliver vi ved med at spørge

regionen
eller egen læge om at få testet plejehjemsbeboeren.

Nogle gange bliver borgerne henvist til test, selvom de ikke opfylder

kriterierne
fra
Sundhedsstyrelsen
.

- Det er lidt forskellige svar, vi får på, om man synes det er nødvendigt eller ej, lyder det fra borgmesteren.

Facebook
Twitter