Kommune klar med krisehjælp og bolig til forgiftet familie

Efter den forfærdelige situation handler det om at tage os af familien, fortæller borgmester.

Familien lejede en bolig på opholdsstedet i Haslev. Det var her ambulancer og redningsfolk blev sendt til torsdag ved middagstid. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Faxe Kommune har siden i går forberedt alt den nødvendige hjælp for at sikre, at der bliver taget hånd om den flygtningefamilie fra Congo, der i går blev indlagt med alvorlige symptomer på forgiftning. 11 af familiens 12 medlemmer havde forgiftningssymptomer, og to børn døde i går.

- Vi skal tage os af familien, når den bliver udskrevet. Vi har stillet et beredskab klar, der kan tage sig af de forskellige familiemedlemmer, efterhånden som de bliver udskrevet fra hospitalerne, så vi er sikre på, at der bliver taget hånd om dem bedst muligt. Det er det, det handler om, siger Knud Erik Hansen, borgmester i Faxe Kommune.

Det indebærer både krisehjælp og en midlertidig bolig, fordi politiet stadig laver undersøgelser i familiens hjem på flygtningecentret i Haslev.

- Det er jo en forfærdelig situation at blive ramt af fra det ene øjeblik til det andet. Og så at to af ens børn dør. Og vi ved heller ikke endnu, om der er nogle, der får længerevarende skader, siger Knud Erik Hansen.

Øget fokus på viden om giftige svampe

Kommunen holdt i går krisemøde om situationen med flygtningefamilien, der lejede en bolig af kommunen. De har ikke før oplevet sager, hvor flygtninge eller indvandrere er blevet forgiftet af svampe - som er en af de teorier, politiet arbejder ud fra.

- Det er ikke en problemstilling, der plejer at spille en særlig rolle, men det er klart, at det skal vi have set på, om det skal nu. Måske viser der sig et problem, som vi ikke er vant til, forklarer han.

Ifølge borgmesteren har familien fra det afrikanske land været i Danmark i noget tid og bor til leje i en bolig, kommunen ejer.

- De er langt henne i forløbet. Nogle af børnene går i skole i modtagerklasse, men har efterhånden ordinær undervisning. Så det er ikke en familie, som kommunen har daglig kontakt med, siger han.

Intet nyt om de indlagtes tilstand

Ni familiemedlemmer er stadig indlagt på Rigshospitalet. Her til morgen kan Søren Ravn-Nielsen, vicepolitiinspektør hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, ikke fortælle, hvordan de har det.

- Der vil gå op til tidligt på formiddagen, før vi kan sige noget yderligere. Lige nu følger vi op og kontakter Rigshospitalet omkring de øvriges tilstand, siger han.

Vicepolitiinspektøren kan heller ikke sige noget nyt om efterforskningen. Det er for tidligt at sige, om der er tale om svampeforgiftning, som var en af formodningerne i går, fordi familiemedlemmernes symptomer var opkast, diarré og leverskader.

- Der er en række undersøgelser, som foregår, og en række afhøringer, der skal foretages og uddybes, så vi kan ikke sige noget konkret om, hvad der er baggrunden for denne tragiske hændelse, men det arbejder vi intenst på at få undersøgt, siger han.

Ifølge politiet er der intet, der tyder på en forbrydelse.

Myndighederne oplyste på et pressemøde i går, at der blev der slået alarm klokken 11.45. Da ambulancepersonalet ankom til adressen i Haslev, fandt de en 15-årig med åndedrætsbesvær.

Kort efter stod det klart, at flere familiemedlemmer var ramt, og der blev slået stor-alarm. Fire af børnene havde alvorlige symptomer på forgiftning, og for to af dem var det nødvendigt med genoplivning på stedet.

FacebookTwitter