Kommune kræver allergi-lægeerklæring af børn

Hvis forældre vil undgå, at deres børn får mad de ikke kan tåle, kræver det en lægeerklæring i Struer Kommune.

Her i institutionen Krudtuglen i Struer Kommune skal man - ligesom i resten af kommunen - have en lægeerklæring for at slippe for mad, som børnene ikke kan tåle. (© DR)

Hvis Emma eller Oliver ikke kan tåle den mad, som de får serveret i børnehaven i Struer Kommune, skal deres forældre sørge for at få fremskaffe en lægeerklæring.

- Når et barn for eksempel har glutenallergi, kan man sende en ansøgning, og så bliver det rent administrativt besluttet, at man kan fritages for mad, siger Bibi Falskov, der er dagtilbudleder i Struer Kommune, til DR Nyheder.

En artikel i Fagbladet FOA beskriver, hvordan personalet i dagtilbud ofte må forholde sig til forældres mistanke om, at deres barn lider af fødevareallergi og derfor ikke kan tåle for eksempel mælk, gluten eller æg. Men der er kun i ét ud af tre tilfælde er tale om allergi.

Bliver ikke lavet special-mad

I Struer Kommune har man en tvungen madordning for alle børn i de børnehaver, hvor der er køkken. Og her kan man ikke tage hensyn til de enkelte forældres bekymringer og lave kost til de enkelte børn.

- Det er ikke sådan, at vi laver mad specielt til de børn, der skal have glutenfri mad - det gør vi ikke, så bliver man fritaget helt fra ordningen. Det ville også blive helt uoverskueligt for køkkenpersonalet. Det ville være svært at administrere, når det ene og det andet barn har et behov, siger Bibi Falskov.

Hun understreger dog, at der selvfølgelig bliver taget hensyn til børn med mulig allergi, hvis der ventes på en lægeudredning.

Forældre: Forståeligt

Og forældrene i institutionen Krudtuglen kan godt forstå kommunen.

- Hvis man tror, at der er noget galt, må man få det undersøgt. Det kunne da være rart, hvis man kunne få opfyldt sine private ønsker, men det vil være for svært for pædagogerne at holde styr på det, siger Kristoffer Honoré, der er forælder til en toårig pige i institutionen.

Også Maria Mejdahl, mor til Karla Gry, synes, at det er helt fint, når kommunen beder om lægeerklæring.

- Det er fint. Hvis der ikke er grundlag for at lave maden om, er der ingen grund til at gøre det. Det besværliggør jo også arbejdet, siger Maria Mejdahl til DR Nyheder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk