Kommune: Lussinger, spark og slag med ledning er ikke brud på børns rettigheder

Vordingborg Kommune nægter ansvar i sag om vold mod et tidligere plejebarn.

Jacob Dalsgaard stak i 2009 af fra sin voldelige plejefamilie. Men selvom familien nu er dømt for omfattende overgreb, så afviser Vordingborg Kommune, at overgrebene var en krænkelse af hans menneskerettigheder. (© DR Nyheder)

Når plejebørn bliver slået i hovedet med vinterstøvler, sparket, får lussinger, nakkedrag og slag med en ledning, så er det ikke groft nok til at være en krænkelse af børns menneskerettigheder.

Sådan lyder svaret fra Vordingborg Kommune, der er stævnet i en sag om offentligt omsorgssvigt af det tidligere plejebarn, Jacob Dalsgaard.

- Det var psykisk terror, tæsk og nedgørelse hver dag. Det var, at jeg aldrig ville blive til noget. Jeg duede ikke til noget, siger Jacob Dalsgaard, der i dag er 24 år gammel.

Selvom det er mange år siden, at overgrebene fandt sted, så går der ikke en dag, uden at han tænker tilbage på sin tid hos den voldelige plejefamilie i byen Mern.

- Den her plejefamilie - det var ligesom taget ud af en eller anden gyserfilm, siger Jacob Dalsgaard.

Lussinger, spark og slag med ledning

I 2009 stak Jacob Dalsgaard af fra familien og gik til politiet. Plejeforældrene er siden blevet idømt mere end 2 års fængsel for vold, vanrøgt og nedværdigende behandling af ham og en række andre plejebørn.

Nu kræver han en erstatning på 300.000 kroner fra Vordingborg Kommune for brud på sine menneskerettigheder. Jacob Dalsgaard og hans advokat mener, at kommunen vidste eller burde have vidst, hvad der foregik i plejefamilien.

DR Nyheder har fået adgang til retsdokumenterne i sagen. I dokumenterne bestrider Vordingborg Kommune, at de overgreb, som Jacob Dalsgaard var udsat for, "... kan karakteriseres som tortur, umenneskelig og nedværdigende behandling, idet intensiteten af overgrebene ikke overskrider minimumstærsklen i henhold til den Europæiske Menneskerettighedskonventions art. 3", står der i kommunens svar til stævningen.

Dermed siger kommunen, at de ikke mener, at de overgreb, Jacob Dalsgaard var udsat for, er alvorlige nok til at udgøre en krænkelse af hans menneskerettigheder.

Overgrebene er i kommunens svar beskrevet som: "... lussinger, nakkedrag, slag i panden, slag med ledning, holdt om halsen, banket hovedet sammen med andet barn, sparket, væltet ned på fliser/jorden, slået i hovedet med vinterstøvler flere gange i træk, talt nedladende til og ikke have haft tilstrækkelig påklædning og forplejning", står der i skrivelsen.

Vil have rettens vurdering

Kommunens svar i sagen er overraskende og rystende læsning for Jonas Christoffersen, der er direktør for Institut for Menneskerettigheder.

- Hvis man seriøst mener, at mishandling, nedværdigende behandling, vanrøgt og vold ikke giver særlige menneskeretlige handlepligter, så må man altså tilbage og læse noget mere på lektierne, siger han.

Men ifølge Jakob Thune, der er direktør for Børn og Kultur i Vordingborg Kommune, er det ikke sikkert, at en dommer i den igangværende retssag vil komme til samme konklusion som direktøren hos Institut for Menneskerettigheder.

- Dem, der ved noget om, hvornår noget er en krænkelse af de grundlæggende rettigheder, de mener tit noget forskelligt, og derfor har vi også brug for, at retten tager stilling til det her spørgsmål, siger Jakob Thune.

Der er også andre årsager til, at Vordingborg kommune ikke mener at den er erstatningspligtig. Det var nemlig i sin tid den nu nedlagte Højreby Kommune, som siden er blevet lagt sammen med Lolland Kommune, der placerede Jacob Dalsgaard hos den voldelige plejefamilie.

Derfor har Vordingborg Kommune ikke haft ansvaret i anbringelsessagen, fastholder kommunen, der nu vil have prøvet sagen ved retten.

- Uanset hvad, så har Jacob (Dalsgaard, red.) været udsat for en forfærdelig behandling. Hans tidligere plejefamilie er dømt for vold, og sådan en behandling skal ingen børn udsættes for, siger Jakob Thune, direktør for Børn og Kultur i Vordingborg Kommune.

DR har været i kontakt med Vordingborgs Borgmester og hovedparten af politikerne i Børne og familieudvalget. Ingen har ønsket at stille op til interview.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk