Kommune melder Solhaven for overgreb

Har medarbejdere slået og terroriseret børn på institutionen Solhaven? Det har Vesthimmerlands Kommune bedt politiet undersøge.

Institutionen Solhaven i Farsø er blevet meldt til politiet for fysiske og psykiske overgreb på børn. (Arkivfoto) (Foto: Fra tv-bånd)

Har medarbejdere slået og terroriseret børn på institutionen Solhaven i Farsø? Det har Vesthimmerlands Kommune bedt politiet undersøge.

- Familieafdelingen er blevet gjort bekendt med anklager om fysiske og psykiske overgreb på børn på Solhaven, siger socialudvalgsformand Kurt Friis Jørgensen fra Venstre.

Det skete helt tilbage i juni, at kommunen politianmeldte institutionen i Farsø, der har flere afdelinger i byen og nærmeste omegn for børn og unge med svære tilpasningsvanskeligheder.

- Vi kan ikke som kommune gå ind og lave efterforskning på det og afhøringer. Derfor er det meldt til politiet, der kan gøre det, siger han.

Skærpet tilsyn

Samtidig besluttede kommunen at indføre skærpet tilsyn. DRs aktindsigt i tilsynsrapporterne viser, at institutionen ofte bruger magt.

I årets første 10-11 måneder har Solhaven selv indberettet 24 magtanvendelser til Tilsynet. 13 blev vurderet tilladt, men ni blev vurderet ikke tilladt. To blev ikke vurderet som magtanvendelse.

Og Tilsynet skriver: >Det er fortsat Tilsynets vurdering, at Solhaven vil kunne profitere af, at arbejde mere målrettet med forebyggelse af magtanvendelse.

Tilsyn kan ikke bekræfte anklager

To episoder hvor en ung har anklaget medarbejdere for ydmygende og nedværdigende behandling, og hvor en ung er blevet spærret inde i >Cellen

Men Tilsynet konkluderer: >Vi har ikke fået bekræftet anklagerne om, at der skulle foregå fysiske og psykiske overgreb på børn, der er anbragt på Solhaven.

Nye anklager om overgreb

Det skærpede tilsyn stoppede i efteråret, men i december besluttede kommunens socialudvalg på ny at indføre skærpet tilsyn.

- Det er på baggrund af en lignende anmeldelse vi har fået fra Børnerådet, så er vi gået ind og laver den ekstra kontrol, siger Kurt Firis Jørgensen.

Politiinspektør Verner Holm bekræfter, at politiet efterforsker sager mod Solhaven, men afviser at kommentere det nærmere.

Facebook
Twitter