Kommune om svindel-dom: Endelig er der sat punktum

Dagens dom på tre års fængsel til den mand, som har svindlet Københavns Kommune for 17,7 mio kroner, skaber lettelse i kommunen.

Gennem en periode på mindst 13 år har en regnskabsmedarbejder i Københavns Kommune snydt skatteborgerne for mindst 17,7 millioner kroner. (Foto: Mathias Sommer © DR Nyheder)

I dag blev en 50-årig tidligere regnskabsmedarbejder i Københavns Kommune idømt tre års fængsel for gennem 13 år at have svindlet kommunen for 17,7 millioner kroner.

Retssagen blev fulgt tæt i Københavns Kommune og ikke mindst i afdelingen 'Kreditor, debitor og Finans', hvor den 50-årige arbejdede.

Gennem over 13 år har de gået op og ned af en kollega, der samtidig har svindlet massivt med kommunens midler.

- Det har været et chok. Jeg tror, at det for os alle har affødt en følelse af at være blevet snydt, og det har ramt os på tilliden og de følelsesmæssige relationer på arbejdspladsen, siger Kasper Schmidt, der er direktør i Koncernservice i Københavns Kommune

Nye kontroltiltag indført

Svindlen er blandt andet foregået ved at forfalske kollegernes underskrifter og aflure deres koder. Og ved at udstede enorme checks til sig selv, fifle med kommunens momsregnskab og bestille rejsevaluta til sig selv er han kommet op på det høje millionbeløb.

Siden afsløringen er der blevet indført nye kontrolmekanismer, der skal forhindre svindel i økonomiforvaltningen. Men disse nye tiltag har givet overarbejdstimer og har øget presset på afdelingens ansatte, forklarer direktøren:

- Det er forståeligt, at der er reaktioner på det her. Men vi forsøger at tage hånd om det bedst muligt og har fokus på medarbejderne, siger Kasper Schmidt, der fortæller, at det er en stor prioritet at ramme en balance mellem kontrol og frihed.

Hvis ikke Bagmandspolitiet i august 2014 havde opfanget én af den dømtes 116 tilfælde af bedrageri, kunne den 50-årige reelt stadig være i gang i dag. Det erkender koncerndirektøren i Københavns Kommune:

- Det er ærgerligt, vi ikke selv har fanget den her svindel. Og taget i betragtning at han havde været i gang i så mange år, så er det ikke til at sige, om han stadig kunne være i gang i dag, siger Kasper Schmidt.

Penge retur – trods alt

I Retten på Frederiksberg kom det frem, at en stor del af pengene er brugt på rejser og det gode materielle liv. Men politiet beslaglagde også blandt andet fem millioner kroner i kontanter og konfiskeret blandt andet guldringe og Rolex-ure til store beløb. Kasper Schmidt glæder sig over, at kommunen trods alt får disse penge tilbage.

- Vi er tilfredse med, at der er faldet dom, og så er vi tilfredse med, at politiets beslaglæggelse trods alt betyder, vi får noget tilbage.

Den 50-årige regnskabsmedarbejder blev også dømt til at betale hele beløbet tilbage til Københavns Kommune. Dem forventer Kasper Schmidt dog ikke at få igen.

- Det er ærgerligt, vi ikke selv har fanget den her svindel. Og taget i betragtning, at han havde været i gang i så mange år, så er det ikke til at sige, om han stadig kunne være i gang i dag, siger Kasper Schmidt.

- Vi ved ikke, hvordan politiet opdagede ham helt præcist, men de har observeret nogle store overførsler og rettede så henvendelse til ham.

Han glæder sig over, at der nu er sat punktum i sagen, og at Københavns Kommune i det mindste nu har udsigt til at få en del af beløbet tilbage.

- Vi er tilfredse med, at der er faldet dom, og så er vi tilfredse med, at politiets beslaglæggelse trods alt betyder, vi får noget tilbage.

Politiet har konfiskeret over fem millioner kroner på den dømtes konti. Og desuden guld, Rolex-ure og en bil, som også betyder, at et beløb vil flyde tilbage i kommunekassen.