Kommune politianmelder imam for skilsmissekontrakt: 'Jeg synes, det vidner om psykisk vold'

Borgmester er dybt rystet over kontrakt, hvor kvinde kan miste sit barn, hvis hun flytter.

Borgmester i Odense Peter Rahbæk Juel (S) er dybt rystet over en skilsmissekontrakt, som en kvinde i Odense ifølge Berlingske har set sig nødsaget til at underskrive.

Kontrakten fastslår blandt andet, at kvinden skal betale 75.000 kroner til sin mand, samt at hun mister sine børn, hvis hun gifter sig med en ny mand.

Derfor har Odense Kommune nu politianmeldt imam Abu Bashar, som har underskrevet kontrakten.

- Jeg synes, at det vidner om psykisk vold mod den her kvinde. Der er ikke nogen, der indgår sådan en kontrakt uden at have været under et gevaldigt pres, og det skal vi have sat en stopper for, siger Peter Rahbæk Juel.

Skilsmissekontrakten, som er skrevet på arabisk, og som Berlingske har fået oversat, er underskrevet af kvinden, manden, imam Abu Bashar og flere vidner.

Stavnsbundet af kontrakt

Her fremgår det, at kvinden mister sine børn, hvis hun flytter længere end 130 kilometer væk, eller hvis hun opfører sig på en måde, der "krænker hende eller familiens ære".

- Det er frygteligt at se, hvordan man med sharialovgivningen i hånden kan påtvinge en kvinde sådan en skilsmissekontrakt, siger Odenses borgmester

- Når man ser kontrakten, kan man diskutere, om hun reelt er skilt, for i virkeligheden minder det om en stavnsbinding, hvor det er andre, der skal afgøre, om hun gør noget, der er æreskrænkende, og om hun må se sine børn, siger han, og understreger, at kontrakten naturligvis ikke er gældende efter dansk lov.

'Bare et enkelt indkig'

Borgmesteren frygter, at kontrakten er tegn på at større problem.

- Jeg er desværre bange for - at det, vi ser her med negativ social kontrol, at den her type aftaler - at det bare er et enkelt indkig, vi har fået her. Det er mere udbredt, end de fleste af os går og tror, siger han.

Imamen Abu Bashar, der også er kendt som Mohamad Al-Khaled Samha, har tidligere påkaldt sig opmærksomhed. Han var leder af delegationen af danske imamer, der rejste til Mellemøsten under Muhammed-krisen.

Han har ikke henvendt sig på hverken Berlingske eller DR's ønsker om en kommentar i forbindelse med skilsmissekontrakten.

Opdatering: Artiklen er opdateret med ny overskrift og en tilføjelse af, at kontrakten ifølge borgmesteren ikke er juridisk gyldig.

Facebook
Twitter