Kommune til Peter: Bevis dit ophold i Danmark eller få integrationsydelse

Selv om man er dansk og har boet i Danmark hele sit liv, kan man risikere at havne på regeringens såkaldte "integrationsydelse".

Lydtekniker Peter Forsberg er for syg til at arbejde, siger Københavns Kommune. Men han risikerer at ende på integrationsydelse i stedet for kontanthjælp, fordi han har svært ved at dokumentere sit ophold i landet. (© PRIVATFOTO)

Bliver du arbejdsløs og søger om kontanthjælp, så kan du fra 1. juli risikere at få udskiftet kontanthjælpen med den nye integrationsydelse. Også selvom du i princippet slet ikke har forladt landet de seneste otte år.

Det er tilfældet for den 50-årige it-programmør og lydtekniker Peter Forsberg.

I hans tilfælde har kommunen stillet ham over for et ultimatum: ’Bevis du har været i Danmark de seneste syv ud af otte år, eller du får integrationsydelse’.

- Jeg ringer til kommunen og spørger, om der er tale om en fejl. Jeg kan ikke forstå, jeg skal have integrationsydelse. Jeg har boet i Danmark i hele mit liv sammen med min kone og min søn.

Fra 1. juli skal helt almindelige arbejdsløse danskere nemlig kunne dokumentere, at de har har boet og opholdt sig Danmark i mindst syv ud af de sidste otte år. Kan de ikke det, ryger de over på den nye, lavere integrationsydelse.

Forskel på knap 5.000 kroner

For Peter Forsberg, der for nylig er blevet skilt fra sin kone, betyder det en integrationsydelse på 6.010 kroner om måneden før skat mod 10.968 kroner, hvis han i stedet får tildelt kontanthjælp.

Hans problem består i, at han i flere perioder har haft arbejde som projektansat. Derfor er der ikke gået penge ind på hans konto hver måned, og derfor kan kommunen ikke se, om han har haft en fast, konstant indkomst.

- Det har jeg ikke, fordi jeg har været projektansat og fik udbetalinger i forskellige perioder. Det er ikke altid til at gøre det til en helt lineær størrelse, forklarer han.

Beskeden om, at han er på vej over på integrationsydelsen, modtager Peter Forsberg i et brev i slutningen af maj, som DR har set.

"Vi agter (...) at træffe afgørelse om, at du fra den 1. juli 2016 skal overgå til integrationsydelse."

Nu er det op til Peter Forsberg at bevise over for Københavns Kommune, at han rent faktisk har været bosat med sin kone de sidste otte år. Noget som Peter Forsbergs eks-kone godt kan bekræfte, men som Københavns Kommune ikke vil godtage som bevis.

Har sendt kontoudtog til kommunen

Derfor har han taget kontakt til sit mobilselskab. For de må da kunne bevise, at hans telefon rent fysisk har opholdt sig i Danmark. Men det tager de sig betalt for.

I stedet har han sendt kommunen et kontoudtog fra sin bank, selvom det i princippet kun beviser, hans kort er blevet brugt i Danmark.

- Endegyldigt bevis er det i hvert fald ikke, men det er det bedste, jeg kan finde på, fortæller han.

Derfor har Københavns Kommune nu modtaget et stort bilag med kontoudtog fra Peter Forsberg.

- Jeg synes ikke, det kommer kommunen ved, hvordan jeg køber ind og hvad jeg bruger mine penge på. Men det var den eneste måde, jeg kunne dokumentere, jeg har været i Danmark, så det måtte jeg jo sende. Men jeg ved ikke, om de har modtaget det endnu, eller om de har godtaget det. Og det er tre uger siden, jeg sendte det, siger han.

Integrationsydelsen skulle gerne skabe et incitament for Peter Forsberg til at tage et arbejde. Men det ser sort ud, forklarer han.

- Jeg er syg. Med syg mener jeg slidgigt og stærke smerter, der gør jeg ikke kan koncentrere mig og har svært ved at bevæge mig. Så syg, at kommunen ikke mener, jeg kan arbejde – og derfor ikke har erklæret mig jobparat.