Kommune vil kræve coronapas efter 'kørekortsmodel', mens to danske supermarkedskæder ikke vil indføre det bredt

Det bliver noget med, at vi hver mandag morgen laver en stikprøvekontrol, siger Varde Kommunes borgmester.

Virksomheder har længe ventet på et regelsæt, lyder det fra Dansk Industri, der modtager ’utrolig mange henvendelser’ fra medlemmer, der vil gøre brug af det. (© Grafik Nathalie Nystad)

Skal, skal ikke.

Cheferne i landets virksomheder sidder formentlig ikke og siger sådan, mens de piller bladene af en blomst. Men frasen er i den grad noget, de er nødt til at forholde sig til i disse minutter.

For i går blev det vedtaget, at firmaer fremover må kræve coronapas og test af deres medarbejdere i kampen mod coronasmitte. Derfor er cheferne i færd med at tage stilling til, om de skal eller ikke skal forlange det af deres ansatte.

Flere store virksomheder som Danish Crown, Vestas og hotelkæden Scandic har allerede valgt, at de fremover vil kræve gyldigt coronapas fra deres medarbejdere.

Hos Vestas indførte man det for lidt over en uge siden, mens Scandics 1.600 ansatte i Danmark vil få coronapasset tjekket ugentligt fremover.

Lang række kommuner vil kræve coronapas

Det er ikke kun i de private virksomheder, at kravet om coronapas er ved at finde fodfæste - det gælder også på offentlige arbejdspladser, hvor lærere, pædagoger og sosu-ansatte blandt andet har deres gang.

Eksempelvis i Varde Kommune, hvor planen er, at de omkring 3.200 ansatte skal vise coronapas efter den såkaldte kørekortsmodel, hvor alle ikke hele tiden skal tjekkes.

- Det er helt klart den, vi kører med, fordi den er tillidsbaseret, siger kommunens borgmester Erik Buhl (V).

- Det bliver noget med, at vi hver mandag morgen laver en stikprøvekontrol. Men hvem der skal gøre det, og hvordan det skal foregå, skal vi først til at diskutere.

Kommunen vælger dog at træde et skridt tilbage for at afvente situationen til i næste uge, fordi den vil have styr på de formelle ting - altså hvad må man, og er testkapaciteten høj nok til at kunne bede medarbejdere om at have det på plads?

Også Horsens og Skanderborg Kommune har indført krav om coronapas for alle medarbejdere, skriver Jyllands-Posten og TV Syd.

Koncernen Coop har blandt andet kæderne SuperBrugsen, Kvickly, Dagli'Brugsen, fakta, Coop365 og Irma. Arbejder du der, skal du ikke forvente, at kravet om coronapas bliver rullet bredt ud, som situationen er nu. Det er meldingen fra Lars Aarup, kommunikations- og analysechef i Coop. (Foto: © Oscar Scott Carl, Ritzau Scanpix)

Supermarkedskæder afventer situationen

Ikke alle har valgt at træde speederen i bund i det sekund, der blev sagt go fra Epidemiudvalget til at tjekke coronapas blandt medarbejderne.

Det gælder hos de to danske dagligvarekoncerner Salling Group og Coop.

- Vi ser det som et redskab i værktøjskassen, man kan tage i brug i særlige situationer. Men med den situation, vi har nu, vil vi det ikke blive indført bredt blandt vores medarbejdere, siger Lars Aarup, kommunikations- og analysechef i Coop.

- De særlige tilfælde kunne være eksempelvis omkring et lager, et knudepunkt, hvor der kan være mange i kontakt, fortsætter han.

Indtil videre er coronapasset dog ikke taget i brug.

God modtagelse af coronapas-aftale i erhvervslivet

Derudover er der en række virksomhederne, som endnu ikke er afklaret med, hvad der skal ske - eksempelvis den danske detailkæde Jysk, hvor man først vil tage stilling til det i den kommende uge.

Hos Dansk Industri, der har omkring 19.000 medlemsvirksomheder, har man indtil videre fået "utrolig mange henvendelser" fra virksomheder, som ønsker at gøre brug af muligheden med coronapas og eventuelt test af medarbejdere.

- Så det er vores klare opfattelse, at det er et instrument, der vil blive brugt rigtig meget, siger Søren Dupont Dahl, der er personalejuridisk chef i Dansk Industri.

Han fortæller desuden, at det er et regelsæt, som nogle virksomheder har haft brug for længe, og at interesseorganisationen selv har indført krav om coronpas hos sine medarbejdere.