Kommunen tilbyder barnepige efter vuggestuetid: - Løsningen fjerner min dårlige samvittighed

26-årige Joanna Kjær bruger muligheden for at kombinere vuggestue med privat børnepasning.

- Det betyder jo, at jeg kan have det arbejde, jeg gerne vil have, og lave det, jeg brænder for. Og det betyder, at jeg ikke skal have dårlig samvittighed over at komme sent hjem til Johanna.

Sådan siger 26-årige Joanna Kjær. Hun bor i den lille by Brovst i Jammerbugt Kommune, arbejder på nedsat tid 30 timer ugentligt som souschef i Matas i Løgstør og er mor til Johanna på halvandet år.

Og så er hun sammen med sin mand de eneste i Danmark (opgjort i januar), der benytter sig af dagtilbudslovens kombinationstilbud. Det giver forældre med dokumenteret skæve arbejdstider lov til at kombinere en deltidsplads i dagpleje eller en daginstitution med et tilskud, der kan sikre privat pasning i hjemmet i de timer, som ligger uden for daginstitutionernes åbningstid.

Får hverdagen til at hænge sammen

Det betyder, at Joanna Kjær og hendes mand ikke skal bekymre sig om åbningstider i datterens vuggestue eller være afhængige af bedsteforældre, der kan hente - også selvom den 26-årige souschef bruger de sene eftermiddagstimer på at lange vatrondeller, shampoo og parfumeflasker over disken i Matas, og han i hverdagene arbejder på Sjælland.

Siden parret valgte at benytte sig af kombinationstilbuddet i juli sidste år, har de nemlig haft 17-årige Johanne Madsen som barnepige. Hun læser til sosu-assistent og henter parrets datter to gange om ugen.

Og det er vigtigt for Joanna Kjær. For med ordningen skal datteren Johanna ikke blive flere timer i daginstitutionen, selvom Joanna selv arbejder, til Matas lukker 17.30.

- Det betyder jo, at vores datter når at falde til ro, når de kommer hjem om eftermiddagen, indtil jeg kommer hjem, og at hun får noget tid derhjemme. Selvfølgelig er det også trygt i vuggestuen, men der er altid lidt mere trygt derhjemme, siger hun.

30 timer om ugen arbejder Joanna Kjær som souschef i Matas godt 30 kilometer fra sit hjem. Hun er den eneste i Danmark, der gør brug af muligheden for et kombinationstilbud. (Foto: © Bardur Thomsen, DR Nyheder)

- Familier har forskellige behov

10 kommuner i Danmark har indtil nu tilbudt kombinationstilbuddet på frivillig basis til forældre med skæve arbejdstider. Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget hos landets kommuner, og som 83 kommuner har besvaret.

Jammerbugt Kommune, hvor Joanna Kjær bor, er én af dem.

Men selvom efterspørgslen efter kombinationstilbuddet i kommunen ikke er stor, giver muligheden god mening for forældrene.

Det mener Ulla Flintholm, som er formand for Børne- og Familieudvalget i Jammerbugt Kommune.

- Vi har valgt at tilbyde kombinationstilbuddet, fordi vi godt er klar over, at familier i dag er forskellige, og at de har forskellige behov, siger hun.

Ifølge dagtilbudsloven skal forældre med skæve arbejdstider i alle kommuner have mulighed for at få et tilskud til privat pasning som et alternativ til en plads i et dagtilbud.

Kombinationstilbuddet kan samlet set ikke overstige, hvad der svarer til en fuldtidsplads i et alderssvarende dagtilbud, og den fleksible pasning skal udgøre mindst 10 timer om ugen i gennemsnit.

Som reglerne er nu, kan hver enkelt kommunalbestyrelse beslutte, om de vil give forældre mulighed for at få et kombinationstilbud, så en anden person kan passe barnet i familiens hjem om aftenen, natten eller i weekenden, når forældrene er på arbejde.

Men inden for de næste uger fremsætter regeringen en ny dagtilbudsaftale, så alle kommuner fra juli 2018 skal tilbyde kombinationstilbud.

Derfor regner Ulla Flintholm også med, at der fremover vil komme mere viden om muligheden. Og det vil gøre efterspørgslen større, tror formanden.

- Vi synes jo, at dem, der er bedst til at træffe beslutninger om deres børn, er forældrene. Ved at vi har det her kombinationstilbud, giver vi forældrene mulighed for at indrette deres hverdag på den måde, som passer dem bedst, siger hun.

- Fleksibilitet koster

Hos Kommunernes Landsforening (KL) ser man ikke lige så positivt på, at alle kommuner fremover skal kunne tilbyde et kombinationstilbud til forældre med skæve arbejdstider.

For med 98 kommuner kommer 98 forskellige ønsker til fleksibilitet - og det kommer til at koste kommunerne, mener Leon Sebbelin, som er formand for KL's Børne- og Kulturudvalg og borgmester i Rebild Kommune.

- Kombinationstilbuddet er vi sådan lidt lorne ved - især fordi man vil tvinge det ned over landets 98 kommuner. Det vil være naivt at tro, at det ikke har en eller anden betydning, og at det ikke vil koste noget, siger han.

Han forklarer, at det vil kræve meget arbejde ude i kommunerne.

At det vil koste penge i forhold til planlægning i den enkelte børnehave. At forældrene skal godkendes, så man kan se, om de er omfattet af muligheden for kombinationstilbuddet. At der skal godkendes og føres tilsyn med de private passere, som supplerer institutionen. Og at der endelig også skal tjekkes op på, at pladsen i institutionen kun bliver brugt i det omfang, der er aftalt.

Det vil ifølge Leon Sebbelin udfordre kommunerne.

- Vi bliver påtvunget en bestemt fleksibilitet - og så er der jo dét med, at der ikke følger penge med. Det betyder, at vi skal ind og prioritere, og det vil sige, at pengene skal tages et andet sted fra, siger han og tilføjer:

- Det er godt med fleksibilitet, men fleksibilitet koster.

Kan bruge tiden sammen bedre

Samtidig er det den fleksibilitet, der gør det muligt for Joanna Kjær at arbejde i Matas, ligesom hendes mand kan beholde jobbet på Sjælland.

- Hvis ikke vi havde denne mulighed, ville jeg enten være super afhængig af bedsteforældrene, eller også ville jeg selv skulle ud og finde en barnepige, som jeg nok ikke ville have haft økonomi til. Og ellers kunne jeg eller min mand simpelthen ikke have de jobs, vi har, siger hun.

To gange om ugen henter 17-årige Johanne Madsen Johanna på halvandet år, fordi Johannas forældre har skæve arbejdstider. (Foto: © Bardur Thomsen, DR Nyheder)

Når Joanna Kjær lukker butikken om aftenen, ved hun, at 17-årige Johanne Madsen flere timer i forvejen har hentet hendes datter i vuggestuen.

Og hun ved, at barnepigen bruger eftermiddagen på at stable klodser, lege med dukker og få datteren i bad.

Da Joanna Kjær låser sig ind i huset senere på aftenen, bliver hun modtaget af en nattøjsklædt datter, der kommer løbende ind i hendes arme.

Hun snakker kort med Johanne Madsen om, hvordan dagen gået, før både mor og datter vinker farvel i døren.

- Hvis det var sådan, at hun var i institution i alle de timer, jeg var på arbejde, skulle jeg bruge tid på for det første at tage ned og hente hende, så skulle vi til at gøre de her hverdagsting, og hun skulle måske også lige koble af, inden vi skal i seng. Med denne ordning betyder det, at hun er klar til, at vi bare kan hygge os og bruge vores tid sammen, siger hun.