Kommunen var for langsom: Bo betalte 82.000 kroner for genoptræning

Et nyt regeringsudspil vil gøre op med, at borgere selv skal betale for genoptræning, når kommunen nøler med tilbuddet.

Bo Friis Sørensen måtte vente fire måneder på at kunne få genoptræning efter en blodprop i hjernen.

Bo Friis Sørensen fik en blodprop i højre side af hjernen i juni 2014. Da han blev udskrevet fra hospitalet, gik der fire måneder, før kommunen kunne tilbyde ham genoptræning.

Det var alt for lang tid at vente for Bo Friis Sørensen, der endte med at vælge en privat klinik, der kunne hjælpe ham på benene efter blodproppen. Den genoptræning har kostet 82.000 kroner, og regningen er endt hos ham selv, fordi han er gået udenom de kommunale tilbud.

Men et nyt regeringsudspil vil gøre op med, at borgere som Bo Friis Sørensen skal ende med regningen, hvis kommunen er for langsom til at tilbyde genoptræning efter hospitalsudskrivningen.

Med udspillet lægger regeringen op til, at alle frit skal kunne vælge en anden leverandør, hvis genoptræningen ikke begynder indenfor syv dage.

- Det er en fremragende idé. Det er på tide, at de kommer ud af busken, siger Bo Friis Sørensen, der mener, at hans private genoptræning har været hver en krone værd, og som er dybt utilfreds med den ventetid, som kommunen spillede ud med.

- Det er menneskefjendsk, at man behandler folk på den måde, fordi der ikke er penge til det, siger han.

Regeringens udspil bliver kaldt 'Frit valg - bedre sammenhæng' og blev præsenteret som en forsøgsordning, der vil løbe over fire år.

- Alle har en ret til hurtigst muligt at kunne begynde den vej tilbage til hverdagen, som genoptræningen betyder. Ventetiden er kostbar for patienten – og for alle kommuner skal den ned på en uge, lød det fra sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), da udspillet blev præsenteret.

Med det frie valg på ældre- og sundhedsområdet lægger regeringen også op til, at ældre selv skal kunne vælge, om maden skal komme fra en eksisterende madordning eller fra den lokale slagter, forklarede ældreminister Thyra Frank (LA).

Forsøgsordningen vil også betyde, at den private hjemmehjælp også kan stå for rehabilitering i forbindelse med sygdom eller skader.

Facebook
Twitter