Kommunen vil tvangsflytte Jeff fra bosted: 'Når jeg er her, er jeg glad'

København skal spare, og derfor skal handicappede flytte til egne lejligheder.

30-årige Jeff Pitzner har brug for hjælp til mange ting.

Både tøjvask, bad, at komme op om morgenen, at være social, at lave mad og at købe ind.

Jeff har Downs syndrom, og siden han flyttede hjemmefra som 18-årig, har han boet på bosteder, hvor han kan få hjælp døgnet rundt.

Men fra januar skal han flytte i egen lejlighed, har Københavns Kommune meddelt ham. Og det har han slet ikke lyst til.

- Jeg skal blive boende. Det skal jeg. Det er ikke rart at være ensom, så jeg skal blive boende. Jeg skal ikke flytte ud, siger Jeff Pitzner.

Den varslede flytning skyldes, at Københavns Kommune har ændret kriterierne for, hvornår man er rask og selvstændig nok til at bo alene og kun få hjælp en gang imellem. Og kommunen lægger ikke skjul på, hvorfor kriterierne bliver ændret: Der mangler penge.

Ifølge organisationerne LEV, Sind og Socialpædagogerne sker den samme udvikling i andre kommuner.

Frygter tidlig død

En gang om året bliver anbragte patienter som Jeff Pitzner vurderet, så kommunen kan se, hvor meget de selv kan klare.

Hvert år siden Jeff Pitzner flyttede hjemmefra, er han blevet vurderet som 'velanbragt', fortæller hans mor, Mitzie Pitzner.

- Det har aldrig været en mulighed, at han skulle bo for sig selv. Heller ikke fra kommunens side, han er jo altid blevet vurderet til at skulle bo på et bosted. Nu er det så bare pludselig blevet lavet om.

Ifølge Mitzie Pitzner vil det have enorme konsekvenser, hvis hendes søn skal flyttes ud i sin egen lejlighed.

- Han ville blive mere og mere overvægtig, han ville slet ikke have noget socialt liv, og han ville i den grad blive ensom. Det er jeg slet ikke i tvivl om.

  • Jeff Pitzner får blandt andet hjælp til indkøb. Her er han i supermarkedet med sin mor, Mitzie Pitzner.
  • Ligesom mange af de andre, der bor på bostedet, har Jeff Pitzner brug for et lille skub for at komme ud og være sammen med andre mennesker.
  • Vasketøjet er også en af de ting, som Jeff Pitzner får hjælp til på bostedet.
1 / 3

Hun fortæller, at en af Jeffs største udfordringer er at styre, hvad han spiser. At han altid vil vælge cocktailpølserne, pizzaen og sodavanden over de sunde alternativer. Lige som han altid vil vælge fjernsynet over socialt samvær.

Og overvægt kan være farligt for sønnen, som har problemer med hjertet, fortæller Mitzue Pitzner.

- En for tidlig død på grund af overvægt - det er den værste konsekvens. Jeg kan næsten ikke få mig selv til at sige det, men jeg kan ikke se, hvordan han skal klare sig, hvis jeg dør før ham.

En virkelig sød kæreste

Jeff Pitzner selv frygter mest at blive ensom, hvis han skal bo alene.

- Når jeg er her, er jeg glad. Her er sådan nogle gode mennesker. Jeg har masser af venner, der beskytter mig, siger han.

Ud over sin familie har han hele sit sociale liv på bostedet - et socialt liv, han ikke selv ville kunne opretholde, hvis ikke han fik hjælp af personalet.

- Jeg har min egen kæreste, og hun er virkelig sød. Hun bliver meget ked af det, hvis jeg flytter. Jeg har også min bedste ven, der bor her.

Familien Pitzner har taget sagen op med Ankestyrelsen, men ifølge Københavns Kommune er det helt nødvendigt at flytte handicappede som Jeff ud af botilbuddene.

Det siger socialborgmester Mie Nyegaard (R).

- Vi mangler så mange penge på socialområdet i København, og derfor er vi nødt til at spare på borgere med handicap, desværre.

Artiklen fortsætter efter grafen:

Så det er økonomisk begrundet snarere end fagligt begrundet?

- Jeg går ud fra, at den enkelte medarbejder vurderer fagligt, hvad den enkelte borger kan, siger hun og tilføjer:

- Virkeligheden er, at vi i Københavns Kommune, som i mange andre kommuner, skal hjælpe flere borgere for de samme penge, så vi skal smøre hjælpen tyndere ud.

Og socialborgmesteren ærgrer sig over udviklingen.

- Jeg synes, det er enormt ærgerligt. Vi har sparet på børneområdet, på handicapområdet og på de udsatte voksne, men vi mangler så mange penge, at der ikke rigtig er andet at gøre.

Jeff Pitzner har dog ikke givet op på at få lov at blive boende på sit bosted i Valby.

- De vil rigtig gerne beholde mig her, så jeg skal ikke flytte. Så det kæmper vi videre med.