Kan jeg få passet mit barn eller ej?
Det spørgsmål stiller en lang række børnefamilier sig, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften reelt lukkede Danmark ned i kampen mod coronavirus.
Allerede fra i dag opfordres forældre til at holde deres børn hjemme.
Og fra på mandag vil daginstitutionerne så som udgangspunkt ikke længere være åbne i to uger frem, men nødpasning tilbydes forældre, der har kritiske arbejdsfunktioner i samfundet.
Det kan være offentligt ansatte i sundhedssektoren, i ældreplejen, i politiet, og dem, der arbejder med socialt udsatte.
Statsminister Mette Frederiksen nævnte også, at enlige forsørgere kan blive tilbudt nødpasning:
- Hvis man ikke har andre muligheder – og vi lever jo i meget forskellige familiesituationer, jeg tænker her også på nogle af vores enlige forsørgere – så møder man op med sit barn, og så finder vi en løsning på det ude på den enkelte skole og på den enkelte daginstitution, sagde hun.
Men hvem der helt præcist falder ind under den kategorien, der kan tilbydes nødpasning, er fortsat uklart.
Her er kommunerne lige nu i dialog med regeringen om at få afgrænset hvilke forældre, der kan få tilbuddet.
Ifølge Kommunernes Landsforening er det den enkelte kommune, der inden på mandag skal organisere nødpasningen af børn - det arbejde er i fuld gang.
Aarhus: Optælling er begyndt
Formanden for Kommunernes Landsforening, Jakob Bundsgaard (S), meldte sent i går aftes ud, at han bakker fuldt op om regeringens tiltag for at dæmme op for coronasmitte.
Han erkendte også, at det bliver en svær opgave, når store dele af kommunernes aktiviteter skal lukkes ned.
I Aarhus Kommune og Københavns Kommune er de i fuld gang med at danne sig et overblik over, hvor mange forældre der har kritiske arbejdsfunktioner og kan få behov for nødpasning.
- Vi begyndte optællingen meget sent i går efter statsministerens pressemøde og forventer at være færdige i løbet af dagen, siger børn- og ungedirektør Martin Østergaard fra Aarhus Kommune.
Han opfordrer forældre til hurtigst muligt at finde ud af, hvor meget pasning de har brug for til deres børn.
Martin Østergaard ved endnu ikke, hvordan nødpasningen kommer til at foregå - og hvor forældrene kan aflevere deres børn.
- Vi er i gang med at se på, hvordan det kunne se ud, men jeg ville være ked af at melde noget ud, før vi er helt færdige, siger han.
Som udgangspunkt omfatter nødpasningen alle børn i alderen 0 til 9 år.
DR Nyheder har været i kontakt med Børne- og Undervisningsministeriet og afventer et svar på, hvornår der bliver formuleret klarere retningslinjer for nødpasning.