Kommuner bruger milliarder på møder

Kommunerne bruger hvert år omkring 6,4 milliarder på møder, vurderer KMD. Store beløb kan spares.

Kommunerne bruger hvert år omkring 6,4 milliarder på møder, vurderer KMD. Det beløb kan nedbringes med en femtedel, viser rapport. (Foto: René Lind Gammelmark- www.freelance-fotografen.dk)

Små mødelokaler, uklare dagsordener og møder bare for mødets skyld. Mange af os kender deltager hver dag i møder, der formentlig kunne være mere effektive. Alene det adminstrative personale i kommunerne bruger hvert år 6,4 milliarder på møder. Men det beløb kan nedbringes væsentligt, fremgår det af en ny rapport fra KMD Analyse, det tidligere Kommunedata, der sælger it-løsninger til det offentlige.

Her råder man kommunerne til at spare både transport og mødelokale væk. I stedet skal de ansatte i kommunen tage mødet ved skrivebordet foran computerskærmen. KMD mener, at der kan effektiveres op til 20 procent, hvorved kommunerne samlet kan spare 1,3 milliarder kroner om året - en femtedel af det samlede beløb, der i dag bruges på møder.

Rapporten peger på tre områder, hvor der kan spares penge på møderne. Det er ved at reducere transporten mellem møderne, en bedre mødeledelse og en selektiv mødedeltagelse. Det sidste betyder, at medarbejdere kun deltager i de dele af mødet, som er relevante for dem.

800 millioner på transport

KMD skønner i rapporten, at kommunerne i gennemsnit bruger 65 millioner kroner af de offentlige lønudgifter til interne møder. Det svarer på landsplan til 6,4 milliarder kroner. Alene transporttid udgør omkring 800 millioner kroner årligt.

Kommunikationsdirektør i KMD, Morten Langager, forklarer, at kommunerne de sidste par år har omlagt henvendelserne fra borgerne til kommunen, så borgerne frem for at dukke fysisk op hos borgerservice skal benytte digitale kanaler i stedet. Den analoge behandling er nemlig væsentlig dyrere for kommunerne, end hvis mødet med komunen foregår i cyberspace.

Digitale møder

Arbejdet med at få omlagt borgenes henvendelser fra det analoge møde på kommunen til i stedet at mødes i cyberspace -såkaldte kanalstrategier - betyder, at kommunerne i sidste ende kan frigive ressourcer, mener KMD.

- Det kan være fornuftigt at se på, om den tankegang kan overføres til kommunernes egne interne møder, siger Morten Langager.

- Vi kan se, at kun få medarbejdere i kommunerne har mulighed for at anvende digitale kanaler. Sammenlagt må vi sige, at afholdensen af møder er et område, hvor der er mulighed for at spare penge, siger han.

Han hæfter sig særligt ved, at principperne også vil kunne bruges af erhvervslivet og staten, så de kan drage nytte af en ny mødekultur.

/ritzau/ og DR Nyheder