Kommuner er klar med hoteller, tomme ældreboliger og vandrehjem til coronasmittede

Det bliver gratis, men er ikke et 'all inclusive'-tilbud, siger sundhedsministeren.

Tanja Hollerup er indehaver af Hundested Kro og Hotel, og hun er klar til at tage imod coronasmittede, der ikke kan isolere sig selv derhjemme. (Foto: © DR Nyheder)

Er man smittet med coronavirus og bor i en lille lejlighed tæt sammen med andre, kan det være svært at undgå at smitte dem, man lever samme med.

Derfor skal man have mulighed for at isolere sig andre steder.

Sådan lød det tidligere i dag fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der nu har bedt kommunerne stille eksempelvis feriecentre og hoteller til rådighed for smittede, der har brug for at gå i isolation ude af hjemmet.

Og det gør vi gerne, lyder det fra fra flere kommuner landet over, blandt andet i Haderslev.

- Vi har både hoteller og vandrehjem, som gerne vil byde sig til, siger borgmester Hans Peter Geil (V).

Samme melding kommer fra Varde Kommune.

- Det tror jeg, vi kan løse uden de helt store udfordringer. Om det bliver et hotel, et fritliggende sommerhus eller nogle af de tomme institutioner kommer an på, hvor omfattende det skal være, siger borgmester Erik Buhl (V).

I Esbjerg Kommune har de faktisk allerede oprettet pladser, der kan bruges. Det fortæller borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

- Vi har ti ældreboliger, der er reserveret til formålet. De står ledige og klar, og vi har senge og dyner, så hvis der er nogen, der har behov for isolation, kan vi ret hurtigt klare det, siger han.

Kroejer har redt op

På Hundested Kro og Hotel i Halsnæs Kommune er ledige værelser også allerede redt op, og indehaver Tanja Hollerup er klar til at tage imod coronasmittede borgere, hvis hun bliver spurgt.

Coronapatienter vil bo adskilt fra andre gæster, siger ejer Tanja Hollerup.

Hotellets i alt 44 værelser ligger fordelt i forskellige længer, og kan derfor både huse coronapatienter og almindelige gæster sikkert, siger Tanja Hollerup.

- Jeg vil kunne tage én gang ad gangen og kunne afsætte fra tre til tyve værelser til coronasmittede.

Og det vil være med service på.

- Man får en tallerken morgenmad sat uden for døren om morgenen og en madpakke til frokost - der kommer køleskab på alle værelser. Og så får man aftensmad, siger hun.

Ikke 'all inclusive'

Hvordan det hele skal afregnes, er ikke afgjort endnu. Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke i Aftenshowet på DR1 her til aften.

- Det er jo noget, som vi skal finde ud af sammen med vores kommuner. Men det bliver ikke en 'all inclusive'-løsning.

Det bliver til gengæld tæt på gratis for den coronasmittede at gøre brug af tilbuddet.

- Vi går offentligt ind og betaler regningen for selve overnatningen, men man skal så selv betale for den mad, man spiser, siger sundhedsministeren.

Gælder tilbuddet alle?

I Ringkøbing-Skjern har de også rigeligt med kapacitet. Her har der faktisk længe stået et tomt ferieresort klar til at tage imod coronapatienter, hvis hospitalerne skulle mangle plads.

Men så mange patienter kom der aldrig i det vestjyske, og ferieresortet har ikke haft en eneste gæst.

Det kan nu komme i spil til frivillig isolation, men fagchef for Sundhed og Omsorg i kommunen, Anja Thoft Bach, savner nogle svar.

- Vi afventer deres endelige strategi i forhold til, hvad målgruppen er. Er det dem, der normalt er visiteret til pleje og omsorg, eller gælder det også personer som dig og mig, det ved jeg ikke, siger hun.

Hun peger på, at mange danskere indtil videre selv har kunnet gå i isolation.

- Gælder det også, hvis man selv kan booke et sommerhus eller hotel? Det har vi brug for en dialog om.

Skal først vedtages

I Vejen Kommune afventer man også en mere klar besked.

- Vi skal jo lige have at vide, hvad der er for nogle forventninger om, hvad der skal stilles til rådighed, og om der er nogle afstandskrav eller lignende, siger borgmester Egon Fræhr (V).

Hvornår tilbuddet om frivillig isolation kommer til at gælde fra vides ikke endnu.

Regeringen fremsætter “snarest muligt” et konkret lovforslag, som derefter skal behandles af Folketingets partier.