Kommuner forsvarer bonus i sygedagpengesager

Flere kommuner går nu ud og forsvarer, at de betaler sagsbehandlere bonusløn eller andre goder for at få afsluttet sager om sygedagpenge.

Peter Rahbæk Juul, socialdemokratisk rådmand i Odense.

Mindst otte kommuner har betalt sagsbehandlerne bonusløn eller andre goder for at få afsluttet sager om sygedagpenge.

Og det kan der være en god grund til, siger flere kommuner, DR Nyheder har talt med.

- Folk skal ikke langtidsparkeres i sygedagpengesystemet. Det kan borgerne heller ikke være interesseret i, siger Michael Duus Nielsen, som er jobecenterchef i Hjørring Kommune.

Her fik 37 ansatte i sygedagpengeafdelingen udbetalt en kontant belønning på i alt 134.000 kr. i 2008 - det vil sige ca. 3700 kr. til hver før skat.

Ordningen blev indført, fordi kommunen kom ud af 2007 med ildrøde tal på bundlinjen efter kommunesammenlægningen, så de ansatte var tvunget til at løbe hurtigere. Det gjorde de så, og da året var omme, var flere sager færdigbehandlet, og færre borgere var på langvarige sygedagpenge.

I stedet kom folk i gang med en uddannelse, i revalidering, flexjob eller blev indstillet til førtidspension, siger Michael Duus Nielsen.

Han understreger, at 95 procent af de folk, som på et eller andet tidspunkt får sygedagpenge, kommer tilbage til deres job, og at det ikke er et mål i sig selv at få stoppet folks sygedagpenge.

- Det har vi slet ikke hjemmel til i lovgivningen, siger han.

10.000 kr. for at få afsluttet 15 sager om måneden

I Odense har man også satset på at få ryddet op i bunkerne. Her gik bonussen ikke til hele afdelingen, men til de fire medarbejdere, som sad direkte med sygedagpengesagerne. I følge Fagbladet 3F, der har haft aktindsigt i sagerne fik medarbejderne 10:000 kr. hver, hvis det lykkedes at afslutte mindst 15 sager om måneden.

- Vi kunne se, der begyndte at komme en pukkel af sager, der lå over 52 uger, og det er ikke hensigtmæssigt, hverken for den enkelte borger eller for kommunen som helhed, siger Peter Rahbæk Juul, som er socialdemokratisk rådmand i Odense Kommune.

Er det ikke farligt at blande penge ind i det, så socialrådgiverne har en personlig interesse i at få en sag ud af verden?

- Det må ikke være sådan at folk arbejder på akkord. Det gør de heller ikke i Odense. Kommunen har ingen interesse i at sjuske med sagsbehandlingen. Det rammer os selv med klager og fejl, der skal rettes, siger Peter Rahnæk Juul, som er parat til at indføre bonusordninger igen, hvis der opstår en pukkel, hvor folk skal gøre en ekstra indsats.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk