Kommuner går nye veje for at hjælpe børn og unge med depression

Seks kommuner har afholdt helt nye depressionskurser for børn og unge. Og resultaterne er lovende, lyder det.

Leonora Ostenheim fik for to år siden diagnosen depression. - Jeg var meget inde på på mit værelse og lå og græd, fortæller hun.

17-årige Leonora Ostenheim var skeptisk første gang, hun hørte om de nye kurser.

- For jeg troede, at det var en sorggruppe, fortæller hun.

Efter at have mistet sin lille nevø fik hun for to år siden diagnosen depression.

- Det hjalp rigtig meget, siger hun om kurset, hvor hun mødtes med andre unge depressionsramte.

Ved siden af depressionen var hun også plaget af mange angstanfald.

- Før kurset fik jeg tre-fem anfald på en måned. Det var meget ubehageligt, fortæller hun.

- Og jeg var meget inde på på mit værelse og lå og græd. Ellers var jeg inde hos mine forældre, hvor de bare holdt om mig, mens jeg græd. Og så sov jeg, fortæller Leonora Ostenheim.

Kurset, som Leonora Ostenheim var på, er en del af Komiteen for Sundhedsoplysnings nye indsats "Lær at tackle angst og depression for unge".

I alt har seks kommuner gennem de seneste måneder tilbudt mestringskurserne til unge mellem 16 og 25 år. Det sker på baggrund af, at 51 kommuner har udbudt det samme kursus til voksne med stor succes.

Tyder på at kurserne virker

De foreløbige resultater tyder på at "Lær at tackle"-kurserne for unge også er en succes. For ud over at få deltagerne til at få det bedre, hjælper de dem også til at komme i uddannelse eller fastholde en uddannelse, forklarer Lea Hegaard, der chefkonsulent i Komiteen for Sundhedsoplysning.

- Det her kursus ser ud til at fungere lige så godt på de unge, som det gør på de voksne - med det forbehold, at det er en meget lille undersøgelse, siger Lea Hegaard.

Hun henviser til, at undersøgelser viser, at ni ud af 10 af de voksne på kurserne har haft glæde af dem.

- Hvis det viser samme takter, så er det rigtig fornuftigt, siger hun.

Og det er ikke kun de seks kommuner, der har vist interesse for kurserne. I alt har 38 kommuner ansøgt komiteen om at få kurserne til deres kommune.

- Der er et stort behov derude, og der mangler måske også indsatser, som virker, siger Lea Hegaard og fortsætter:

- De (kommunerne red.) kan se, at mange unge ikke kommer i gang med uddannelse, og de trækker sig fra nogle ting, fordi det er for svært for dem, siger Lea Hegaard.

Den stigende interesse er også et udtryk for, at flere børn og unge bliver ramt af depression, mener Lea Hegaard.

I perioden 2000 til 2013 er der sket en tredobling i antallet af unge mellem 15 og 19 år, der får en depressions-diagnose, viser ny forskning fra Rigshospitalet.

(artiklen fortsætter under grafikken)

På kurserne mødes de unge med depression i en gruppe og taler med voksne, der har meldt sig som frivillige hos Komiteen for Sundhedsoplysning efter selv at være kommet ud på den anden side af en depression.

- Når man bakser med symptomer, så har man brug for redskaber til at tackle dem. Og man har samtidig brug for et fælleskab, fortæller Lea Hegaard om kursernes formål.

Humørdagbog og vejrtrækningsøvelser

For 17-årige Leonora Ostenheim er det netop de redskaber, hun fik på kurset, der hjælper hende igennem hverdagen nu.

Her fik hun nemlig at vide, at at hun kunne afhjælpe anfald ved at lave vejrtrækningsøvelser. Og mod depressionen skulle hun blandt andet hver aften skrive en humørdagbog, hvor hun fokuserede på tre gode ting, der var sket i løbet af dagen.

- På den måde blev man tvunget til at tænke positivt, siger hun.

I dag ser Leonora Ostenheim lysere på tilværelsen, fortæller hun.

- Jeg går ikke og er ked af det hele tiden mere.

- Jeg kan komme ud, og jeg kan være sammen med mennesker igen. Og det er rigtig rart at... ja... tage chancerne i livet, siger hun.

For at komme på kurset er det et kriterium, at den unge har symptomer på angst og/eller depression. De seks kommuner, der indtil videre har udbudt kurserne er Skanderborg, Odense, Frederiksberg, Norddjurs, Gladsaxe og Køge.