Kommuner hjælper danskere til et grønnere liv

De danske kommuner gør mere og mere for at hjælpe borgerne til at leve grønt. I København kan man få besøg af en klimakonsulent og i gennemsnit spare 2.000 kroner årligt.

Kommunerne hjælper danskerne landet over med at spare på blandt andet strømmen.

Danskerne skal blive bedre til at leve miljørigtigt, og flere kommuner er gået ind i kampen, for at både borgere og kommunen som helhed kan få en grønnere profil.

I Esbjerg kan institutionerne blive certificerede som Grøn Institution, hvis de opfylder en række minimumskrav.

Blandt andet skal de servere 80 procent økologisk mad, sortere deres affald, bestemte varer, der indkøbes, skal være miljømærkede, og ikke mindst skal de arbejde bevidst med miljøet i forhold til børnene.

I Sønderborg satser man målrettet på at blive CO2-neutrale inden for de næste 20 år, i Viborg kan man få hjælp til at sortere affald og lære om genanvendelse. Og flere andre kommuner har lignende tiltag.

Københavnerne kan få besøg af en klimakonsulent

I Københavns Kommune kan borgerne nu bestille en klimakonsulent til et hjemmebesøg, som efter en snak og grundig gennemgang af boligen kan hjælpe den enkelte familie til at spare både CO2 og penge.

Og det er et godt tiltag, mener Tina Kondrup, som lige har haft besøg af en konsulent.

- Jeg kan læse mig til meget i brochurer og på nettet, men det afføder måske en ny række spørgsmål, og så er det altså rart, at der sidder en person foran dig. Vi har jo også fået gennemmålt vores el-apparater, så vi kan se hvor meget strøm de bruger, siger Tina Kondrup til DR Nyheder.

Mange penge at spare

Og der kan være rigtig meget at spare, både i kroner og ører, men også i CO2-regnskabet, fortæller klimakonsulent Mathilde Kaalund Jørgensen:

- Jeg har været ude i huse, hvor vi har fundet besparelser til 12.000 kr. om året. Så bliver folk ofte overraskede. Nogle har jo en kummefryser til at stå på minus 45 grader, og så trækker den altså 6.000 kroner mere end den burde om året.

Det handler ikke kun om kroner og øre

Hos familien Kondrup som allerede har skiftet til sparepærer, tager korte brusebade, har isoleret huset og bruger elspareskinner var der mindre at hente. 2.400 kroner om året, men det er noget familien gerne vil gøre noget ved, for det handler ikke kun om at spare penge, fortæller Tina Kondrup:

- Det er selvfølgelig rart at spare penge, men vi synes også, at det er vigtigt at tage ansvar for klimaet. Og børnene kan ligeså godt lære det med det samme.

Tinas mand Martin Kondrup er enig.

- Det handler nok om at opdrage ungerne til at opføre sig ansvarligt, så vi ikke ender i noget teenage-fikumdik, hvor alle maskiner er tændt og vandet løber i timevis, siger han.

Foreløbig har cirka 360 husstande haft besøg af en klimakonsulent, og der er fundet besparelser for i gennemsnit 2.000 kroner om året per bolig. Det svarer til cirka 500 kWh og cirka 300 kilo CO2.

Målet for Københavns Kommune er 1000 besøg inden årets udgang.

Facebook
Twitter