Kommuner kræver Udbetaling Danmark bremset

Fra næste år skal en ny offentlig konstruktion kaldet Udbetaling Danmark overtage udbetalingen af en lang række sociale ydelser. Kommuner frygter offentlig skandale.

Et af Udbetaling Danmarks kommende centre skal ligge på havnen i Haderslev. (© Udbetaling Danmark)

- Stands Udbetaling Danmark-projektet her og nu. Den kommende offentlige mastodont vil give kommunerne en ekstraregning i millionstørrelsen og forringe servicen til borgerne.

Sådan lyder budskabet fra en lang række kommuner, der er stærkt utilfredse med, at de fra næste år skal overlade udbetalingen af 180 milliarder kroner sociale ydelser til en ny konstruktion, kaldet Udbetaling Danmark.

- Det her er allerede en stor offentlig skandale. Meldingen herfra til socialminister Karen Hækkerup og resten af regeringen er at få stoppet Udbetaling Danmark hurtigst muligt. Er der nogle tab, så må vi tage dem frem for at samfundet skal tabe i årene fremover, siger Mai-Britt Iversen, der ligesom socialministeren er socialdemokrat og derudover rådmand i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg Kommune til DR Nyheder.

Drives af ATP

De færreste ved i dag, hvad Udbetaling Danmark er for en størrelse, men fra næste år vil to millioner danskeres hverdag være afhængige af den nye mastodont.

180 milliarder kroner i sociale ydelser, herunder pension og familieydelser, skal flyttes fra kommunerne til Udbetaling Danmark, der skal drives af ATP i fem centre landet over. Og som kun kan kontaktes via telefon eller internet.

Formålet er at spare mindst 300 millioner, som skal forbedre kommunernes service over for borgerne.

Men allerede nu frygter kommunerne i stedet en ny stor offentlig skandale. Alt tegner nemlig til, vurderer kommunerne, at Udbetaling Danmark bliver en udgift for kommunerne i stedet for en besparelse, og kommunerne vurderer også at servicen til borgerne samtidig bliver forringet.

Koster 10 millioner ekstra i Aalborg

Alene i Aalborg Kommune vil Udbetaling Danmark medføre en ekstraudgift på 10 millioner kroner om året. I Varde bliver tabet 4 millioner, i Svendborg 3 millioner.

- Det er ikke i nærheden af, at der kommer en besparelse. Det kommer der aldrig nogensinde.

Selv efter den besparelse de har lagt ind, så vil Aalborg kommune stadig skulle betale et ekstra millionbeløb for en ringere service, siger Mai-Britt Iversen til DR Nyheder.

500 fyres igen om 1-2 år

I dag er der landet over 2000 kommunale medarbejdere, der bl.a. betjener borgerne og sørger for at de får deres pensioner, barselsdagpenge, boligstøtte og andre sociale ydelser. Og at de kan blive hjulpet og vejledt gennem den administrative jungle. 500 af de 2000 skal efter planerne blive tilbage i kommunerne og hjælpe, vejlede og kontrollere borgerne.

De resterende 1500 skal overføres fra landets 98 kommuner til fem nye centre, som først skal bygges eller ombygges.

For 500 af de overførte medarbejdere bliver det en kort visit. De skal fyres igen efter 1-2 år, når Udbetaling Danmarks fem centre er kørt ind. Hvilket i sig selv kommer til at koste over en halv milliard, som kommunerne skal betale.

Det er disse 500 fyrede medarbejdere, der skal skaffe kommunerne 300 millioner kroner i besparelser. Og det vil ske, lover direktør Lillian Mogensen fra ATP, der fik opgaven, da den daværende borgerlige regering og DF vedtog at betale ATP for at løse opgaven gennem det nydannede selskab Udbetaling Danmark

Gamle tal

- Jeg forstår godt kommunernes bekymring, men jeg står på mål for besparelsen på de 300 millioner kroner, siger Lillian Mogensen til DR Nyheder.

Men sådan kommer det ikke til at gå, forudser blandt andre Vardes kommunaldirektør Max Kruse:

- Regnestykket for Varde Kommune er, at vi har rationaliseret, vi har sparet og for nu at komme op på udbetaling Danmarks Niveau, så skal vi betale fire millioner det første år og derefter 3,8 millioner kroner de følgende år, siger Max Kruse.

Hvis der ikke kan fyres 500 af de 2000 medarbejdere, så bliver besparelsen tilsvarende mindre. Og her viser problemet sig allerede. For der er nemlig slet ikke 2000 medarbejdere om opgaven i kommunen i dag. De 2000 i regnestykket er nemlig et tre-fire år gammelt tal.

- Ikke en tidsel fra vores have

Sidste år kom Kommunernes Landsforening (KL) frem til, at der kun var 1900 ansat på området. Og så er der i mange kommuner sparet yderligere siden. F.eks. har Svendborg allerede rationaliseret i stor stil:

- For Svendborg betyder det her en merudgift på tre mio. kr. om året i årene fremover. Vi har allerede sparet alt det, vi kunne og skåret fuldstændig ind til benet, og det bliver vi straffet for i dag, siger Marianne Wedderkopp, chef for Borgerservice i Svendborg Kommune.

KL's formand, Jan Trøjborg, er mildt sagt ikke fyldt med forventninger til den store gevinst og henviser til den tidligere regering tromlede Udbetaling Danmark igennem.

- Det er bestemt ikke en tidsel, der er vokset i vores have, og vi forstår udmærket kommunernes skepsis. Opgaven nu er at sikre, at besparelsen på 300 millioner kroner kommer hjem, siger Jan Trøjborg.