Kommuner lukkede folkeskoler på stribe

161 skoler har drejet nøglen siden 2011 – de fleste ude på landet.

Tversted Skole er en af de folkeskoler, der er blevet lukket ned på grund af det faldende børnetal. (Foto: Bastian Bo © dr)

Adressen hedder Skolevej 11 og både basketkurvene, cykelstativerne og det store, runde ur er her endnu.

Men der findes ikke længere en skole i den lille vesterhavs-landsby Tversted i Hjørring Kommune. Den lukkede sidste år på grund af besparelser.

Om rundspørgen

I løbet af de sidste fem år har 47 af landets kommuner tilsammen lukket 161 folkeskoler på grund af faldende børnetal.

Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget til samtlige kommunale skolechefer. Alle har svaret.

Nogle kommuner, bl.a. København, har åbnet nye skoler i perioden.

I den nu affolkede skolegård står Klerly og Aage Vinther, der er selvstændige og forældre til to børn. De er ærgerlige over, at de ikke kan aflevere den seksårige datter Nina her på skolen, når hun skal i børnehaveklasse.

- Det er vi rigtig kede af, for vi syntes, det var en rigtig god skole – og en god børnehave (der lå ved siden af skolen, red.), fortæller Aage Vinther.

Den nu lukkede Tversted Skole deler skæbne med en lang række andre skoler i Danmark.

Siden 2011 har kommunerne lukket 161 folkeskoler rundt om i landet. Det svarer til, at der er lukket en skole hver 11. dag i perioden.

Stativerne er der, men elevernes cykler er væk på Tversted Skole. (Foto: Bastian Bo © dr)

Forklaringen er dels den ganske simple, at vi får færre børn. Antallet af børn i skolealderen (6-16 år) er faldet med 12.700 siden 2011. Det er dog ikke hele forklaringen, for skolelukningerne rammer langt fra alle kommuner.

Landkommuner lukker oftest

De 47 kommuner, der har lukket folkeskoler, er primært landkommuner. Her i Hjørring har de rekorden: 12 folkeskoler er lukket i kommunen siden 2011.

- Vi har et faldende børnetal og en presset økonomi på alle vores områder, forklarer Arne Boelt, der er socialdemokratisk borgmester i Hjørring.

Han forstår godt, hvorfor blandt andre Tversted-borgerne er ærgerlige over at sende deres børn i skole i nabobyen. Men han mener omvendt, at dagene for de meget små skoler som Tversted Skole, der havde mindre end 80 elever til sidst, er talte.

Antallet af folkeskoler
  • 2015: 1.290
  • 2014: 1.313
  • 2013: 1.312
  • 2012: 1.318
  • 2011: 1.377
  • 2010: 1.503
  • 2009: 1.529
  • 2008: 1.542
  • 2007: 1.584
  • 2006: 1.598

Kilde: Ministeriet for børn, undervisning og ligestilling

- Det med at mor lige kan komme hen i frikvarteret, fordi lille Anders, er faldet er jo fra en tid, der er forbi, siger Arne Boelt.

Friskoler overtager folkeskoler - men ikke i Tversted

Der er dog mange borgere i landsbyerne, der ikke vil acceptere, at tiden med en skole ved gadekæret tilsyneladende er ovre.

Da Hjørring Kommune i 2015 lukkede fire landsbyskoler, åbnede der umiddelbart efter friskoler i tre af dem. Den tendens kan ses over hele landet: mange af de lukkede kommuneskoler lukker dørene op som fri- eller lilleskoler, hvor forældrene selv betaler ca. en fjerdedel af skolens udgifter.

Men sådan er det altså ikke gået her i Tversted.

Lukningen af skolen har betydet, at Aage Vinther og hans familie skal lidt tidligere op om morgenen, end tilfældet havde været, hvis de fortsat havde en skole lige om hjørnet.

Nina Vinther på seks år går i skole i nabobyen Bindslev. (Foto: Bastian Bo © dr)

- Jeg kører Nina (på seks år, red.) til skole i Bindslev og så kører jeg tilbage og henter Sofus (på tre år, red.), som skal i børnehave – også i Bindslev. Før i tiden kunne vi jo bare lige tage cyklen, siger Aage Vinther.

Men det er ikke så meget den ekstra biltur, der bekymrer, men i højere grad hvad det gør for byen på længere sigt at være uden skole.

- Jeg synes det er ærgerligt, at børnenes legekammerater nu er i en naboby, så vi altid skal køre dem, når de skal lege, siger Aage Vinther.

Frygter affolkning

Han frygter, at lukningen af skolen er begyndelsen til enden for den by, hvor han også driver en restaurant.

- Jeg er blevet bange for, at byen kan blive affolket. Altså, at folk simpelthen vælger Tversted fra, når vi hverken har skole eller børnehave.

Borgmesteren udelukker ikke, at det det kan blive tilfældet.

- Vi betvivler ikke, at en skole forbedrer muligheden for, at der flytter børnefamilier til byen. Men vi står i en situation, hvor vi har været nødt til at prioritere i forhold til den samlede økonomi, siger Arne Boelt.

Skoledagen starter i stedet forpå Tversted Skole her på Bindslev Skole, fem kilometer fra Tversted. (Foto: Bastian Bo © dr)

På Skolevej 11 ligger lokalerne ikke øde hen. Strikkefirmaet Isager har købt den gamle skole og nu er her både lager og strikkekurser.

Men det mener Aage Vinther ikke vil bringe de eftertragtede børn til byen.

- For vores by betyder det i hvert fald, at der ikke kommer nye børnefamilier. De vil vælge os fra og det er jo rigtig ærgerligt, siger han.

(Foto: Grafik af Mie Hvidkjær © dr)