Kommuner lukker dagplejere: 5000 færre på fem år

Andelen af børn, der bliver passet af en kommunal dagplejer, er faldet i næsten hele landet, viser rundspørge.

Igennem de seneste fem år har kommunale dagplejere på stribe fået fyresedler fra kommunerne, og blandt andet derfor er dagplejen blevet markant mindre.

I 2012 var 27 procent af de 0-2-årige børn i kommunal dagpleje - i dag er det 19 procent af børnene i den aldersgruppe.

Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har lavet til landets 98 kommuner, hvor i alt 96 kommuner har svaret.

I 2012 var der ifølge rundspørgen ansat knap 15.000 dagplejere, mens der i januar i år var ansat omkring 9500. Nogle er blevet afskediget, mens andre har fået tilbudt et andet kommunalt job.

- Igennem de seneste fem-seks år har dagplejen blødt meget. Og der er skåret mange steder. Det er rigtig ærgerligt, siger Ole Henrik Hansen, der forsker i dagtilbud på Aarhus Universitet.

Faldet i andelen af børn i dagpleje skyldes blandt andet, at man i flere af landets kommuner har satset på vuggestuer.

- Det er væsentligt lettere at lukke dagplejen. Det er mindre kompliceret end at lukke en vuggestue, siger Ole Henrik Hansen og henviser til, at man i kommunerne har måttet lukke institutionspladser på grund af, at der er blevet født færre børn.

- Der har både fra forældre og kommuner været et ønske om et kvalificeret pædagogisk tilbud, og der er mange forældre - og politikere især - der ikke ser dagplejen som et kvalificeret tilbud. Men det er den, siger han.

Ifølge ham kan dagplejen være særligt god i de geografisk store kommuner, hvor forældrene måske har langt til anden pasning. Han hæfter sig også ved, at den kan skabe et hjemligt og trygt miljø for børnene.

Det samme påpeger Signe Bohm, der er områdechef hos Danmarks Evalueringsinstitut, Eva, som løbende evaluerer og analyserer danske dagtilbud.

- Nogle forældre foretrækker jo dagplejen - blandt andet fordi det er et lille, nært miljø for barnet, og det får man ikke i vuggestuen på tilsvarende vis, siger hun og understreger, at der ikke findes forskning, der viser, om det ene er bedre eller dårligere end det andet.

Fra 16 til 5 dagplejere

I den lille by Hvidbjerg nord for Struer bor Bente Andersen, der har været dagplejer i 28 år.

- For fem-seks år siden var vi 16 dagplejere her i området. Nu er vi fem, siger hun.

- Det er rigtig, rigtig trist, tilføjer Bente Andersen.

Bente Andersen sidder på stuegulvet. På skødet har hun to-årige Marie, mens Oscar på et og Thor på to år leger ved siden af.

- Der er ingen tvivl om, at de kan noget i vuggestuen, som vi ikke kan. Men vi kan også noget, de ikke kan. De 28 års erfaring, jeg har, er da også noget værd. Og så giver vi børnene et hjemligt miljø, hvor det er den samme, der er om børnene hele dagen, siger Bente Andersen.

Bente Andersen har været dagplejer i 28 år. - Jeg elsker mit job, siger hun. (© dr)

Det er netop det hjemlige miljø, der betyder mest for forældrene til børnene, fortæller de.

- Det er den samme, der giver ham mad, skifter ble, putter ham i barnevognen. Det giver en enorm tryghed, når man tager på arbejde, siger Maj-Brit Bulig, der er mor til Oscar og fortsætter:

- Dagplejen giver nogle hjemlige rammer, som en institution ikke kan. Og vi kan mærke, at Oscar er glad for Bente, og at han knytter sig til hende.

Åbnet flere vuggestuer

Struer Kommune er en af de kommuner, der har satset meget på vuggestuepladser gennem de seneste år. Det er blandt andet en af grundene til, at der siden 2012 er er kommet færre børn i kommunens dagplejetilbud. Dengang var det hvert andet af kommunens 0-2-årige børn, der gik i dagpleje, mens det i dag er hvert tredje.

- Det er i den periode, vi har udvidet rigtig meget med vuggestuepladser. I 2007 havde vi én vuggestue i kommunen, som lå i midtbyen. Nu har vi udvidet, så vi har vuggestuer alle steder, forklarer dagtilbudschef Jørn Thomsen.

- Det er et politisk ønske, at forældrene skal have det frie valg, siger han og tilføjer, at der har været et øget ønske fra forældrenes side om vuggestuepladser.

Det samme er sket i Hjørring Kommune, hvor 45 procent af de 0-2-årige gik i kommunal dagpleje for fem år siden. I dag er det 20 procent af børnene.

- Der er kommet et nyt søgningsmønster og færre børn, men der er også et økonomisk perspektiv i det. Det er dyrt at drive en dagplejer, hvor der ikke er så mange børn, siger Casper Maarup Andersen, der er udvalgsformand for børn, skole og uddannelse i kommunen.

Tyder på at udviklingen fortsætter

Og der er ikke noget, der tyder på, at den kommunale dagpleje i nærmeste fremtid vil blive en så stor pasningsordning, som den var for fem år siden, lyder det fra flere eksperter.

- Når vi ser på tallene, er som ikke noget, der indikerer, at faldet i dagplejen stopper, siger Signe Bohm.

Det er Ole Henrik Hansen enig i.

- Hvis udviklingen fortsætter, så vil dagplejen forsvinde helt. Så kommer vi til at ligne Sverige, hvor man næsten har nedlagt dagplejen helt, siger han.

I stuen hjemme hos Bente Andersen vækker den udsigt ærgrelse.

- Det ville jeg virkelig synes var ærgerligt. Dagplejen giver børnene noget godt og noget trygt, siger Maj-Brit Bulig, inden hun siger farvel til sønnen Oscar for at tage på arbejde.

Bente Andersen håber på det bedste, siger hun.

- Jeg elsker mit job. Så jeg er optimist.

- Jeg vil selvfølgelig gerne fortsætte med børnene. Helt sikkert. Jeg kunne ikke tænke mig at lave andet.

Det viser rundspørgen

  • I 2012 var der 14702 kommunalt ansatte dagplejere

  • I 2017 er der 9479 kommunalt ansatte dagplejere

  • I 2012 var 50489 børn i kommunal dagpleje (27 procent af de 0-2-årige i kommunerne)

  • I 2017 er 32956 børn i kommunal dagpleje (19 procent af de 0-2-årige i kommunerne)Kilde: Rundspørge til alle kommuner foretaget af DR Nyheder. 96 kommuner har svaret på antallet af børn i dagplejen, mens 95 har svaret på antallet af ansatte. De er blevet spurgt om, hvor mange kommunalt ansatte dagplejere der var 1. januar i henholdsvis 2012 og 2017 samt hvor mange børn, der var indskrevet i dagpleje 1. januar i henholdsvis 2012 og 2017. De ovenstående svar bygger på de 96 kommuner.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter