Kommuner, regioner og byggefirmaer indfører fælles regler mod lønfusk i byggeriet

Mere strømlinede byggekontrakter kan spare bygherrer penge, mener entreprenører.

Odense er en af af de seks kommuner, der støtter op om fælles regler. Her er en ansat fra Odense Kommune ude for at kontrollere arbejdsvilkår på en af byens byggepladser. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

Når kommuner vil opføre en ny svømmehal, eller en privat virksomhed skal have bygget en ny lagerhal, møder byggefirmaer ofte forskellige kontrakter med krav til løn- og arbejdsforhold.

Men det skal være slut. Det mener en række af landets største kommuner, regioner og byggefirmaer. De er blevet enige om et nyt sæt af spilleregler, der skal sikre mod lønfusk og underbetaling i byggeriet.

- Der i virkeligheden lige nu alt for mange retningslinjer. Alle har forsøgt at opfinde den dybe tallerken, siger Palle Adamsen, der er direktør i boligforeningen Lejerbo og formand for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, der står bag det nye regelsæt.

Mere ordentlighed i byggeriet

Målet med de nye fælles regler er, at det skal være lettere for bygherrer at komme efter virksomheder, der overtræder reglerne.

- De skal hjælpe til, at vi får en ordentlighed i byggeriet. At byggeriet konkurrerer på ordentlighed, også når det gælder løn- og ansættelsesforhold, siger Palle Adamsen.

DR har i de seneste dage fortalt om virksomheden IF Group, der bliver anklaget for at have underbetalt deres rumænske ansatte.

For at undgå netop sager om underbetaling af udenlandsk arbejdskraft har hver enkelt kommune og region frem til nu haft forskellige regler for, hvilke krav der skal stilles til byggerierne, og hvordan de skal kontrolleres.

Besværlige klausuler

Reglerne kalder kommuner og regioner typisk for arbejdsklausuler eller sociale klausuler. Omkring 90 procent af kommunerne har klausuler, som byggefirmaer skal opfylde for at vinde udbud og for at arbejde på et kommunalt projekt. Det viser en undersøgelse fra KL.

Men klausulerne er ofte forskellige, og det gør det besværligt for byggefirmaerne. Et firma, der har oplevet det, er entreprenørvirksomheden MT Højgaard.

- Vi havde 140 tilbudssager i Danmark på over 50 millioner kroner sidste år, hvor vi hver gang skulle forholde os til forskellige klausuler. Det giver en masse ekstra arbejde, siger koncerndirektør Helle Bro Krogen.

-Bedre priser til kunderne

MT Højgaard og flere andre af landets største byggefirmaer har været med i arbejdet om det nye regler.

Firmaerne mener blandt andet, at de fremover kan spare penge, fordi de ikke længere skal sætte sig ind i et nyt regelsæt, hver gang de får en ny opgave.

- I sidste ende giver det kunderne bedre priser, siger Helle Bro Krogen.

Udover kommuner, regioner og byggefirmaer har en række af landets største boligforeninger og pensionsselskaber også tilsluttet sig de nye regler.

Foreningen for Byggeriets samfundsansvar kalder reglerne for ”Paradigmer for samfundsansvar”. De kan læses her.

IF Group afviser anklager om, at firmaet skulle have underbetalt rumænske ansatte.