Kommuner: Rige ældre skal selv betale hjemmehjælp

18.534 timers hjemmehjælp er forsvundet på tre år, og kommunerne vil gå endnu videre og kræve et opgør med den gratis hjemmehjælp.

KL ønsker en graduering af hjemmehjælpen, så ældre med indkomst ud over folkepension og ATP selv skal betale for rengøring og anden hjemmehjælp. (Foto: © Falck, DR P4 Trekanten)

Til trods for flere ældre er 18.534 timer med kost og spand hos hjemmehjælpsmodtagere skåret væk i kommunerne siden 2008.

Og kommunernes forening, KL, vil nu gå endnu videre og kræver et opgør med den gratis kommunale hjemmehjælp, som kun findes i Danmark og Canada, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Fornuftigt med diskussion nu

I fremtiden skal ældre med indtægter ud over folkepensionen og ATP pålægges brugerbetaling, mener KL-formand Jan Trøjborg (S).

- Mange ældre har gunstige pensioner, så derfor bør betalingen for praktisk hjemmehjælp gradueres. Det er fornuftigt at tage diskussionen nu, da midlerne er knappe - ikke så meget for kommunernes skyld, men for velfærdssamfundets.

- Vi bliver nødt til at prioritere den personlige pleje til de svageste ældre, siger Jan Trøjborg.

Minister kan endnu ikke støtte forslag

Umiddelbart er der opbakning til idéen hos De Radikale, hvor finansordfører Marianne Jelved kalder det en "rimelighedsbetragtning".

- Det er ikke rimeligt, at velstillede pensionister skal have gratis rengøring af kommunen, siger hun.

Socialminister Karen Hækkerup (S) er ikke endnu klar til at støtte forslaget fra Jan Trøjborg.

- Det er en ekstremt vigtig principiel debat, men jeg kan ikke tage stilling uden en grundig drøftelse i regeringen, siger ministeren til Jyllands-Posten.