Kommuner snyder med oplysninger om badevand

16 strande er ifølge EU-reglerne ringe, men det fremgår ikke af kommunernes hjemmesider.

Overvejer man en tur i bølgen skal man tjekke badevandskvaliteten flere steder. (Foto: Rasmus Kahlen © DR Bornholm)

Flere kommuner skilter på deres hjemmesider med fint badevand, men i realiteten er det beskidt, skriver Politiken.

Ved 16 strande er badevandskvaliteten ringe ifølge EU-reglerne, og så skal man ifølge Naturstyrelsen indføre badeforbud eller fraråde badning på strande.

Et eksempel er stranden ved Gl. Løgten Strandkro i den smukke Kalø Vig. Her er badevandskvaliteten i top med karakteren ’udmærket’ på strandens såkaldte badevandsprofil på Syddjurs Kommunes hjemmeside. Men ifølge avisen hører stranden til de 16 strande i Danmark, hvor badevandskvaliteten er ’ringe’ ifølge EU-reglerne.

Fem gange mere en grænseværdien

Så sent som 22. juni blev der målt et colital på 2.600 i vandet, eller mere end fem gange grænseværdien, som er på 500.

Et andet eksempel er Augustenborg Fjord i Sønderborg Kommune, hvor badevandskvaliteten på stranden ved Madeskoven har karakteren ’god’. Det havde den også i 2014 og 2013 står der i badevandsprofilen. Målingerne af vandkvaliteten ser da også pæne ud både i 2013, 2014 og 2015, men på Naturstyrelsens oversigt over det danske badevand har strandens badevand bundkarakteren ’ringe’ fire år i træk.

Ronnie Stobberup Olsen, som er tilsynsassistent for vandløb i Sønderborg Kommune, har svært ved at forklare forskellen.

- Af en eller anden grund er de data, vi får i vores program, ikke altid lig med de data, de får i EU, på trods af at det er de samme datasæt, siger han til Politiken.

Rum for kommunalt skøn

Ifølge kontorchef i Naturstyrelsen Inger Bergmann skal kommunen indføre badeforbud eller fraråde badning på en strand, der er klassificeret som ’ringe’. Der er dog et vist rum for kommunalt skøn.

- Hvis kommunen træffer passende foranstaltninger for at forebygge forureningen, eller hvis de ved, at det kun er en kortvarig forurening, der har givet en dårlig karakter, kan badeforbuddet eller rådet om ikke at bade være af kortere varighed, siger hun til avisen.

Sådan fortolker de ikke reglerne i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor en særlig populær strand inde i Ringkjøbing Fjord, Surfstranden ved Bork Havn, er så forurenet, at den de sidste fire år i træk har fået karakteren ’ringe’. Der flyder kloakvand fra sommerhusområderne og fra de nærliggende vandløb ud i badevandet, skriver Politiken.

Fraråder badning efter kraftig regn

Alligevel står der på kommunens hjemmeside, at »denne strand har god badevandskvalitet«, og kommunen hverken fraråder eller forbyder badning på stranden. Der er kun opsat et skilt med teksten: »Bemærk: Efter kraftigt regnvejr frarådes badning i 3 dage herefter«.

-

Hvis der ikke er forbud mod at bade, er det, fordi der ikke er nogen fare. Vi har investeret massivt i at kloakere, for der er nogle problemer, vi skal have løst, og vi håber, vi er kommet det til livs, siger Ole Kamp (V), formand for teknik- og miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Men også dette år er der allerede fire gange målt kolibakterier over grænseværdien på stranden, skriver Politiken.