Kommuner: Svært at integrere flygtninge før de er familiesammenført

Det er svært at integrere flygtninge, der venter på familiesammenføring, siger tre ud af fire kommuner.

Ventetiden var forbi: Nedal Hasan blev genforenet med sin kone og døtre i Københavns Lufthavn dette efterår.

Flygtninge, der venter på at blive sammenført med familien i Danmark, har markant sværere ved at lære dansk og komme ud på arbejdsmarkedet.

Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget blandt landets kommuner.

71 kommuner har deltaget i rundspørgen. Af dem svarer 54 kommuner, at det er sværere at integrere flygtninge, mens de venter på familiesammenføring. Det svarer til tre ud af fire af de kommuner, der har svaret DR’s rundspørge.

En af de kommuner, der har svaret DR’s rundspørge, er Allerød. Her genkender borgmester Jørgen Johansen (K), problematikken.

- Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at man har fokus det rigtige sted. Man kender sine drømme og ved, hvor man vil hen. Hvis man har halvdelen af sin familie et andet sted, så er man ikke i stand til at starte den vej, der er vigtig for at få den rigtige integration, siger han.

Forsker: Flugten slutter først efter familiesammenføring

Oplevelsen i kommunerne bekræftes af Anika Liversage, seniorforsker hos SFI. Hun forsker blandt andet i familiesammenføringer og har oplevet, at flygtninge har svært ved at tænke på andet, når de venter på at få familien til Danmark.

- Hvis man er flygtet som medlem af en familie, og man selv er kommet i sikkerhed, og så har man jo også et ønske om at man skal kunne få sin familie med sig. Når man ikke kan det, så er flugten sådan set ikke slut, og så har man børn og måske en ægtefælle, der er i fare, siger hun.

For den syriske flygtning Nedal Hassan, der kom til Danmark i juni 2015, har ventetiden på at blive familiesammenført, været svær. DR mødte ham i september i år, hvor han fortsat ventede på at få sin kone og sine to døtre til Danmark.

- Med al respekt for den danske befolkning. Den situation vi har været i, og det at min familie stadig er der (i Syrien, red) gør, at jeg ikke er i stand til at lære dansk. Det er umuligt, fortalte han.

Tankerne på krigen i Syrien

Nedal fortalte dengang, at hans første år i Danmark har været dejligt, og hans møde med danskerne udelukkende har været godt. Efter syv måneders ophold havde han fundet en praktikplads, men danskundervisningen var han ikke begyndt på. Tankerne om familien, der fortsat var i Syrien, fyldte simpelthen for meget, forklarede han.

For Nedal flygtede til Danmark med sønnen Rami, mens resten af familien blev tilbage.

- For det første kom vi fra en krigssituation. Jeg kom med ét barn. Resten af mine børn er der stadig. Mit hoved er meget optaget af det. Jeg havde været i landet i syv måneder, og så fandt jeg en praktikplads, og det har gjort det svært for mig at koncentrere mig om alle de her ting og lære sproget. Man kan ikke koncentrere sig om 15 ting på en gang, forklarede han.

Kraftig stigning i familiesammenføringer

Nedal Hassan vender vi tilbage til lidt senere. Men den situation, han stod i, genkendes af Anika Liversage fra SFI, der drager en sammenligning med hverdagslivet, som de fleste af os kender det.

- Man plejer jo også at handle i nuet i forhold til den fremtid, som man forventer, at man er på vej hen imod, og før man ligesom får afklaret, om ens familie når sikkert frem, så ved man ikke, hvad den fremtid overhovedet vil bringe, forklarer hun.

De seneste par år er antallet af familiesammenføringer steget eksplosivt. I 2011 var der eksempelvis 3.810 ansøgninger om familiesammenføring. I 2015 var det tal mere end firdoblet til 16.017, mens der i år til og med oktober har været 7.377 ansøgninger.

Faldet fra sidste år kan formentlig tilskrives, at reglerne om familiesammenføring er blevet strammet. Senest i slutningen af maj måned, hvor regeringen indførte krav om en integrationsvurdering af børn over seks år med forældre i hjemlandet. Og i februar blev det gældende, at flygtninge med midlertidig flygtningestatus først kan få familiesammenføring efter tre år.

Minister: Forstår godt det er svært

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har forståelse for det dilemma, som Nedal og andre flygtninge har stået i og står i, og som kommunerne oplever. Men hun understreger, at man som flygtning i Danmark har en forpligtelse til at bidrage til samfundet.

- Selvfølgelig er det svært, men man bliver også bare nødt til at se det sådan, at man har en forpligtigelse til også selv at komme i gang. Man skal også passe på med at alting ikke bare bliver dårlige undskyldninger. Jeg forstår godt at det er svært. Det er jeg helt med på. Jeg forstår godt at man savner sin familie, siger Inger Støjberg.

Tilbage til Nedal Hassan. For da vi møder ham igen et par måneder senere, er det i Københavns Lufthavn. Familiesammenføringen er blevet godkendt, og Nedals kone og døtre er landet i Danmark. Nu venter blot genforeningen.

En måned efter møder vi igen familien. Nedal har endnu ikke fået et arbejde, men alene det at blive familiesammenført, har lettet en stor byrde, fortæller han.

- Det var en ubeskrivelig lykke. Jeg har ingen ord for det.

Facebook
Twitter