Kommuner tænker nyt – sådan vil de få plads til de ældste elever

Hvis de store elever skal nå i skole inden sommerferien, skal der snart sættes dato på, siger skolelederformand.

Normalt er der loppemarkeder og koncerter i Forum på Frederiksberg i København, men for tiden fungerer hallen som skole - og der er også plads til de store elever

Forum på Frederiksberg i København er normalt hjemsted for konferencer, loppemarkeder eller koncerter med op til 10.000 deltagere.

Men udbruddet af corona-virus har sat en stopper for større arrangementer, så derfor har de lokale folkeskoleelever fra Skolen ved Bülowsvej indtaget den store hal.

- Det er rigtig mange kvadratmeter med rigtig mange muligheder for at indrette zoner i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes retningslinjer, fortæller skoleleder Lars Westh.

Forum er stillet gratis til rådighed af selskabet bag koncertsalen, og i øjeblikket er det elever fra 0. til 5. klasse, der på skift bruger salen.

Men skulle der snart blive åbnet for, at de ældste elever skal tilbage i skole før sommerferien, betyder lånet af hallen, at der også er plads til dem.

- Vi har muligheder for at kunne genåbne for de ældste børn, men det skal jo spille sammen med den genåbning, som formodentlig og forhåbentlig kommer på et tidspunkt fra ministeriets side, siger Lars Westh.

Alternativ skoleundervisning i koncertsalen Forum på Frederiksberg i København, som nu er opdelt i zoner, så børnene fra Skolen på Bülowsvej ikke er for mange sammen. Foto: DR

Biblioteker, sportshaller, kirker og spejderhytter i spil

En rundspørge fra DR Nyheder viser, at det ikke kun er på Frederiksberg, man har været på udkig efter alternative klasseværelser.

38 skolechefer fra landets kommuner fortæller til DR Nyheder, at de enten er blevet tilbudt eller planlægger et samarbejde med private eller offentlige udbydere af lokaliteter for at få plads til at få de store elever fra 6. til 9. klasse tilbage i skole inden sommerferien.

I alt har 54 af landets 98 skolechefer svaret.

Og det er blandt andet biblioteker, sportshaller, kirker og spejderhytter, der er i spil som alternative klasselokaler.

For lige nu optager eleverne fra 0. til 5. klasse ekstra plads på skolerne, fordi der maksimalt må være ti elever og lærere i et klasselokale, og der er krav om to meters afstand mellem eleverne.

De mulige løsninger på pladsmanglen vækker begejstring hos Danske Skoleelever, der ønsker, at de store elever snart må komme tilbage.

- Det er fantastisk, at vi har nogle kommuner, der har tænkt lidt ud af boksen, tænkt kreativt og har nogle løsningsforslag, hvor de rent faktisk kan gøre en stor forskel for de ældste elever, siger formand Thea Enevoldsen

Krydser fingre for tilbagevenden inden sommerferien

Statsminister Mette Frederiksen (S) har lovet en udmelding i denne uge om, hvem der bliver omfattet af anden fase af genåbningen af Danmark, og mange kommuner er altså allerede i gang med planlægningen, hvis der gives grønt lys til, at de ældste elever kan vende tilbage.

Både elever og skoleledere krydser fingre for, at 6. til 9. klasserne bliver omfattet af genåbningen.

- Vi vil frygtelig gerne, at de store elever kommer tilbage inden sommerferien. Vi har brug for at se dem, vi har brug for at få afsluttet skoleåret, siger formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal.

Emily og Vera fra 1. klasse på Skolen ved Bülowsvej på Frederiksberg synes, at det er sjovt at være i Forum, og at det er godt, at være et andet sted end på skolen, når der er coronavirus. Foto: DR

Skoleledere: Der skal ske noget snart

Myndighederne anbefaler, at der bør gå cirka en måned imellem hvert trin i genåbningen, så hvis de ældste elever skal nå tilbage i skole inden sommerferien, så skal der snart sættes en dato på, lyder det fra skoleledernes formand.

- Vi håber på, det bliver en del af næste led, hvis vi skal nå at få dem tilbage inden sommerferien. Jo flere uger der kommer til at gå, jo sværere vil det blive.

På Skolen ved Bülowsvej er skoleleder Lars Westh klar til at rykke hurtigt, hvis flere elever skal i skole.

- Vi har en plan, og den skal selvfølgelig eksekveres og have ben at gå på, men jeg vil mene, at vi kan åbne i løbet af et par dage, siger han.

Forhandlingerne om næste skridt i genåbningen af Danmark kører de næste par dage.

Venstres formand, Jakob Ellemann, har skrevet på Twitter, at partierne mødes onsdag aften.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk