Kommuner vil gå endnu længere for at fange sociale bedragere

I jagten på snyd vil kommuner have lov til både at overvåge mobiltelefoner og komme på uanmeldt besøg.

(Foto: Illustration: Morten Fogde Christensen og Aslak Elias Kelkka © DR Nyheder)

Tre ud af ti kommuner mener ikke, at de har tilstrækkelige redskaber til at standse det sociale bedrageri, når de ser det. Det viser en rundspørge til samtlige af landets kommuner, som DR har foretaget.

Kommunerne og Udbetaling Danmark opdagede i 2017 socialt bedrageri til en værdi af tæt på en halv milliard kroner. Og i første halvår 2018 havde man allerede fundet snyd for godt 300 millioner, viser tal fra Kommunernes Landsforening (KL) og Udbetaling Danmark.

Men tallene kunne ifølge kommunernes kontrolmedarbejdere være højere, hvis kommunernes kontrolteams havde flere og bedre muligheder for at afsløre bedrageriet.

Vil have adgang til bolig, mobildata og rejsekort

Én af de kommuner, som gerne vil have flere værktøjer til at bekæmpe socialt bedrageri med, er Lolland Kommune, hvor kontrolmedarbejder Lone Wassileffsky arbejder.

- Nogle gange er det svært at bevise, om folk bor der, hvor de oplyser, at de bor. Og der ville vi gerne kunne komme ind på adressen. Det er ikke i alle sager, vi ville kunne det, men i nogle få og svære sager, siger hun.

Hvis eksempelvis en far til tre lyver om sin bopæl, så moren til børnene kan få enligydelser, så kan det hurtigt løbe op i 80.000-100.000 kroner om året, som bliver udbetalt uberettiget, fortæller Lone Wassileffsky.

- Vi kunne også godt tænke os at få adgang til mobilmasterne, så vi kunne se, hvor i landet de her borgere opholder sig, eller se hvor folk rejser henne med deres rejsekort, siger Lone Wassileffsky.

For hvis en person kun bruger sit rejsekort eller sin mobil inde i København, men vedkommende siger, at han eller hun bor på Lolland, så kan rejsekort- eller mobiloplysningerne være med til at afsløre, om personen taler sandt, mener Lone Wassileffsky.

KL: Kommunernes utilfredshed skal tages alvorligt

I DR's rundspørge har mange andre kommunerne også givet deres bud på, hvilke værktøjer de mangler for at bekæmpe socialt bedrageri.

Ud over samarbejde med forsikringsselskaber, adgang til lufthavnsinfo samt mere og bedre adgang til borgernes kontooplysninger, er der flere kommuner, der efterspørger muligheden for at kunne tage på uanmeldt besøg hos borgerne.

Hos Kommunernes Landsforening mener Thomas Kastrup-Larsen, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, at kommunerne langt hen ad vejen har de værktøjer, de har behov for.

Men han mener også, at man skal tage det seriøst, når 29 af landets kommuner mener, at de ikke har de rette værktøjer til at stoppe socialt bedrageri.

- Det skal selvfølgelig afvejes i forhold til privatlivets fred, men hvis vi har nogle mennesker, som vi ved snyder, men som vi ikke kan komme til at afsløre på grund af den lovgivning, der er i dag, så rokker det jo noget ved retsfølelsen. Så det er da et reelt problem. Og det synes jeg, man skulle tage og kigge på, siger han.

Ekspert: Privatlivets fred skal respekteres

Nina Von Hielmcrone er ekstern lektor i socialret ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet og har i mange år fulgt kommunernes arbejde med at opklare socialt bedrageri.

Hun er bekymret for, om kommunerne vil komme til at krænke privatlivets fred, hvis de benytter sig af flere metoder til at opklare socialt bedrageri.

- Hvis man vil følge folks telefoner hele tiden eller holde øje med, hvor meget strøm folk bruger, så er det teknisk muligt. Men det er en krænkelse af privatlivets fred, siger Nina Von Hielmcrone.

- Et sådant indgreb i folks privatliv ville i mange tilfælde kræve en retskendelse. Hvis de mener, der er tale om socialt bedrageri, så skal de overgive sagen til politiet.

Facebook
Twitter