Kommuner vil ikke teste ordblinde børn

Flere skoler og kommuner vil ikke anerkende, at børn kan være ordblinde. Et kæmpesvigt, siger ministeren.

Ordblindeinstituttet i Ballerup kalder det besynderligt, at flere kommuner ikke vil teste for ordblindhed.

På trods af, at ordblindhed er et velkendt handicap, er der mange skoler og kommuner, der ikke vil teste børn for, om de er ordblinde.

Det er i dag den enkelte skole og kommunes politik der bestemmer, om man overhovedet kan være ordblind, skriver Politiken.

Ordblindeinstituttet: - Besynderligt

Hos Ordblindeinstituttet i Ballerup kender man til flere kommuner, der nægter at teste for ordblindhed.

- Der er bare nogle kommuner, der siger, at de ikke anerkender ordblindhed, og det synes vi, er besynderligt, siger forstander Jørgen Hedegaard for Ordblindeinstituttet i Ballerup til Politiken.

Det har 12-årige Valdemar Brandt fra Høje-Taastrup og hans forældre frustreret måtte konstatere.

Nu, hvor Valdemar Brandt snart skal i 7. klasse, har han stadig svært ved at skrive sit eget navn.

Men trods en stærk mistanke om, at den ellers kvikke dreng kan være ordblind, er han aldrig blevet testet for det - for det gør man ikke i Høje-Taastrup Kommunes skolevæsen.

- Vi har ikke noget at bruge det til i vores undervisning - og vi har ikke behov for at få klistret en eller anden etikette på eleven, siger kommunens læsekonsulent, Bent Christensen, til Politiken.

Minister: - Et kæmpesvigt

Undervisningsminister Christine Antorini (S) kalder det et kæmpesvigt fra folkeskolen, og konsekvensen er, at mange elever bliver først bliver opdaget som ordblinde, når de møder op på en erhvervsuddannelse eller på et VUC-kursus.

- Det er skræmmende mange, som de på nogle erhvervsuddannelser afdækker som er ordblinde eller har andre læsevanskeligheder, og det kan jo ikke være rigtigt, siger hun til Politiken.

Det anslås at op mod fem procent af befolkningen lider af varierende grader af ordblindhed.

/ritzau/