Kommunerne bruger ikke hele værdighedsmilliarden på de ældre

De ældre er blevet lovet en værdighedsmilliard af Folketinget. Men kommunerne bruger ikke kun milliarden på de ældre, mener Ældre Sagen.

Værdighedsmilliarden er en årlig pose penge, som kommunerne får bedre ældrepleje. Men ifølge Ældre Sagen bliver pengene reelt også brugt på alt mulig andet. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

De ældre skal have en værdig pleje.

Det var formålet, da Folketinget i 2015 besluttede at give kommunerne en ekstra milliard om året, øremærket til de ældre.

Men en opgørelse af kommunernes regnskaber og budgetter for 2016 og 2017, som Ældre Sagen har foretaget, viser, at kommunerne langt fra har brugt alle de ekstra penge på de ældre.

Sidste år brugte kommunerne 700 mio. kr. mere end i 2015 på de ældre. Og i 2017 regner kommunerne med at bruge 600 mio. kr. mere end i 2015.

Dermed har kommunerne altså kun brugt eller planlagt at bruge 1,3 mia. af de foreløbigt to ekstra milliarder, som de har fået til de ældre.

DR Nyheder har fået professor og sundhedsøkonom ved KORA, Jakob Kjellberg, til at tjekke tallene fra Ældre Sagen. Også Kommunernes Landsforening har godkendt regnemetoden.

Ældre Sagen: Uanstændigt

Opgørelsen ophidser de ældres interesseorganisation.

- Når der er så stort et behov for flere bade, for at de ældre kommer ud i den friske luft og for mere rengøring, så er det uanstændigt, at kommunerne ikke bruger hele milliarden på de ældre, siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.

Professor Jakob Kjellberg mener dog, at de foreløbigt to såkaldte værdighedsmilliarder godt kan være kommet de ældre til gode – fordi der uden værdighedsmilliarden måske var blevet sparet.

- Det kan godt være, at vi i dag faktisk bruger en milliard mere på ældreområdet, end man ville have gjort hvis værdighedsmilliarden ikke var kommet. Men man kan bare ikke sige det med sikkerhed, siger professoren.

Pengene kan nå at blive brugt endnu

Ældre Sagens udregninger bygger på kommunernes budgetter for 2017. Kommunerne kan altså nå at bruge flere penge på de ældre i løbet af resten af året.

Men det tvivler Ældre Sagen på vil blive til virkelighed.

- Vi er bekymrede, fordi budgetterne allerede er lagt. For hvor skal pengene så komme fra? spørger Bjarne Hastrup.

Martin Dam, der er formand for Kommunernes Landsforening, mener ikke, at kommunerne reelt har fået de milliarder, de er blevet lovet til de ældre.

- Sandheden er, at man tit har taget pengene fra kommunerne om sommeren og så delt dem ud om efteråret, når der forhandles finanslov. Så det svarer lidt til, at man snupper pengene i baglokalet om sommeren, og så deler man dem ud fra balkonen i november, når man laver finansloven, siger Martin Dam.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk