Kommunerne: Udskyd straf for højt skolefravær med et år

Kommunerne er ikke klar til at tilbageholde børneydelse ved højt fravær.

Som led i den afgående regerings strategi mod parallelsamfund skal børneydelsen fremover inddrages ved højt skolefravær. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Fremover skal kommunerne tilbageholde børnechecken, når børn har for højt skolefravær.

Men den nye økonomiske straf af forældrene må udskydes.

Sådan lyder budskabet fra interesseorganisationen Kommunernes Landsforening (KL) til den kommende regering.

Kommunerne er simpelthen ikke klar til at forvalte sanktionen på forsvarlig vis, siger Thomas Gyldal Petersen (S), der er formand for KL's børne- og undervisningsudvalg:

- I værste fald risikerer vi, at familier, der skulle sanktioneres, ikke bliver det, eller at familier bliver sanktioneret, selvom de ikke skulle have været det.

Sanktionen skulle efter planen træde i kraft 1. juli, men er blevet fanget i et politisk dødvande.

Den afgående undervisningsminister nåede ikke at underskrive den bekendtgørelse, der skulle sætte sanktionen i kraft. Derfor må man nu vente på, at en ny regering er dannet og en ny undervisningsminister udpeget.

Her går fraværsgrænsen

  • En lovændring pålægger folkeskoler at underrette kommunen, når en elev i løbet af et kvartal har mere end 15 procent ulovligt fravær.

  • Herefter skal kommunen automatisk tilbageholde børne- og ungeydelsen til elevens forældre i et kvartal.

  • Lovændringen blev vedtaget i forbindelse med den afgående regerings strategi mod parallelsamfund.

  • I skoleåret 2017 til 2018 havde 5.166 folkeskoleelever så meget ulovligt fravær, at børnechecken ville ryge.

I går oplyste Undervisningsministeriet, at tidsplanen for fraværsstraffen kan skride, og at det ikke er muligt at sige, hvornår sanktionen så kan indføres.

Spørger man KL, er det en dårlig idé at haste straffen igennem eller at lancere den halvvejs inde i et skoleår.

- Lad os af hensyn til børn, familier og retssikkerheden gøre det på en ordentlig måde – ved skolestart næste år, siger Thomas Gyldal Petersen, der også er borgmester i Herlev Kommune.

Han påpeger, at kommuner og skoler ikke kan komme i gang med at oplære og vejlede de medarbejdere, der som følge af lovændringen skal registrere og behandle fravær på en ny måde.

IT-systemerne, der skal håndtere fraværsindberetningerne, er heller ikke på plads.

Kommunerne har desuden ikke haft mulighed for at informere forældre til folkeskoleelever, om hvad konsekvensen fremover vil blive, hvis deres børn har for højt fravær.

- Man vil introducere et helt nyt element i vores måde at samarbejde med familier om skolefravær, og det kræver en ordentlig forberedelse, siger Thomas Gyldal Petersen.

- Systemet skal være skud- og nagelfast, for nu stiller loven nogle helt andre krav. Det er ikke et samarbejde længere, nu er det en klar sanktion.

Thomas Gyldal Petersen tilføjer, at formålet med loven ikke er at trække en masse familier i deres offentlige ydelser, men at sikre, at deres børn kommer i skole.

- Hvis det skal lykkes, og lovens intention skal blive til virkelighed, skal vi have tid til at implementere det på en måde, så alle familier kan være trygge ved, at de bliver behandlet ordentligt i det her system, siger han.

Socialdemokratiet har ikke ønsket at stille op til interview om inddragelsen af børneydelse, mens partiet leder de igangværende regeringsforhandlinger.

I klippet herunder kan du høre, hvorfor skolelederne er bekymrede over den nye fraværsstraf:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter