Kommunikationen fejlede mellem PET og politiet på terror-aftenen

Der opstod angst blandt lægerne, der undersøgte dørmanden Dan Uzan foran synagogen, da Politiets Aktionsstyrke pludselig kom løbende, fortæller cheflæge.

Lægerne, der ankom til synagogen efter attentatet den 14. februar sidste år, fik modsatrettede ordrer fra PET og Københavns Politi.

Det fortæller flere kilder i aftenens udgave af 21Søndag.

To betjente var såret af skud, og Dan Uzan var blevet dræbt på stedet, da første lægebil ankom til synagogen. Lægerne forhørte sig hos politiet for at sikre sig, at der var fri bane.

Det forklarer chef for akutlægerne, Peter Berlac, der fulgte situationen fra vagtcentralen.

- De får at vide, der er sikkert, og så kører lægebilen ind i området, siger han.

Men aktionsstyrken vurderer modsat politiet ikke, at det er sikkert for lægerne at behandle de sårede.

- Samtidig med de gør sig klar til at undersøge Dan Uzan, kommer en gruppe fra PET's aktionsstyrke løbende op og råber, at de skal se at komme væk, for området er ikke sikret, siger han.

- De var reelt bange - de følte også i situationen et tillidsbrud, et svigt fra politiets side, siger Peter Berlac.

Mogens Lauridsen var operationschef i København Politi under terrorangrebene. Han erkender, at politiet og PET gav lægerne forskellige meldinger.

- Det var en fejl, at de (PET, red.) begynder at tage stilling til, om et område er sikkert eller ikke sikkert, når vi har sagt, det er sikkert. Det er det lokale politi, der tager stilling til det, siger han.

PET har ikke ønsket at medvirke i 21Søndags indslag.

Du kan høre Peter Berlac uddybe sine udtalelser i videoen i toppen af artiklen.