Coronakrisens restriktioner er endelig lettet, vejret er godt, du har fået alkohol indenbords, og du har glædet dig til en god koncert med dine venner.
Men pludselig bliver dørene lukket to timer før koncerten skulle starte, og du strander i køen sammen med en masse andre mennesker. Én begynder at klatre over hegnet, du bliver sammen med flere andre grebet af stemningen og tager chancen og følger trop.
Det er formentlig noget i den stil, der skete fredag aften i Tivoli, da Andreas Odbjerg og Artigeardit skulle spille til Fredagsrock, og flere forsøgte at klatre over hegnene til Tivoli efter at have stået i kø forgæves sammen med mange andre, fortæller professor Ole B. Jensen.
- Når man er i en feststemt situation, og det hele koger lidt i atmosfæren, så er man påvirkelig, og så skal der måske ikke så meget til, før man gør noget, man ikke ellers ville have gjort, siger han.
Ole B. Jensen er professor og byforsker ved Aalborg Universitet og har blandt andet forsket i køkultur. Han er også medforfatter til bogen 'Det Epidemiske Samfund', der udkom efter første nedlukning i 2020 og analyserer samfundet efter covid-19.
Ifølge TV2 var der tale om 'et par tusinde' mennesker, som ikke kom ind til fredagens koncert i Tivoli.
Og der florerer videoer på nettet, hvor flere forsøger at klatre over hegnet og bliver stoppet af politiet, samtidig med, at Vesterbrogade ude foran Tivoli vrimler med mennesker.
- Tivoli er jo eksperter i køer, men det er ikke den slags køer, som de normalt har.
- Der har nok været en slags trykkogereffekt. Vi har opført os rigtig pænt rigtig længe og har stået i velordnede køer, og der er en følelse af, at nu skal man have sit liv tilbage, siger han.
Masser af afviste gæster og hegnklatring er noget nyt
Tivoli havde sat begrænsningen på antallet af gæster ned og øget bemandingen ved scenen og indgangene efter uroligheder blandt publikum til Fredagsrock-koncerten med artisten Icekiid i sidste uge.
Så allerede klokken 20.30, næsten to timer før koncertstart med Andreas Odbjerg og Artigeardit, blev portene lukket, da man havde nået fuld kapacitet.
- Vi oplevede det, vi betragter som uacceptabel adfærd, hvor mange unge forsøgte at forcere hegnet, og det bliver politianmeldt, siger Tivolis pressechef, Torben Plank.
Han var selv til stede og siger, at efter dørene blev lukket, og politiet og Tivolis vagter havde fået styr på de gæster, der forsøgte at klatre over hegnene, kom der ro på, og koncerten forløb som planlagt.
Men de seneste to fredages koncerter har givet stof til eftertanke.
- Vi har fat i nogle meget unge gæster i øjeblikket, og der er nogle, som måske har haft svært ved at finde ud af, hvordan man skal opføre sig til koncerter, siger han.
Billeder fra fredagens koncerter med Artigeardit og Andreas Odbjerg:
Og det kan skyldes, at koncerterne i Tivoli har været mange af de yngre gæsters første koncertoplevelse.
- Før covid-19 har vi haft 20-30.000 gæster inde, hvor det har fungeret fint. Men der er sket et eller andet her efter covid-19, som vi er meget opmærksomme på. Noget af det kunne være, at der er noget opsparet energi, men også, at der er nogle unge, som ikke er koncertvante, siger Tivolis pressechef, Torben Plank.
Esben Marcher, der er sekretariatschef i interesseorganisationen Dansk Live, fortæller at de endnu ikke har oplevet lignende situationer blandt deres medlemmer, der omfatter danske spillesteder og festivaller.
- Men det er noget af det, vi måske havde forudset ville komme på et tidspunkt efter corona, fordi man ikke har været ude længe, og der er en stor efterspørgsel, siger Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live, der er interesseorganisation for danske spillesteder og festivaler.
Tivoli vil ikke oplyse, hvor mange gæster, der var til Fredagsrock de seneste to fredage.
Dansk Live: 'Vi får formentlig ikke samme problemer på festivaler'
Forsker Ole B. Jensen understreger at en gruppe 50-årige, der er i festlig stemning og har fået nogle fadøl, også sagtens kan skabe postyr, og urolighederne altså ikke nødvendigvis har noget at gøre med, at gæsterne var unge.
- Der er meget, der tyder på, at særligt de yngre årgange og gymnasieeleverne virkelig har følt, at corona har været træls, og de har følt meget afsavn. Men jeg tror, det handler lige så meget om, at der har været en feststemning, og så skal der ikke så meget til, siger han.
Sommerens mange koncerter og festivaler får i år mulighed for at løbe af stablen under normale forhold, og derfor har Dansk Live fulgt med i situationen i Tivoli de sidste to uger.
- Vi får formentlig ikke samme problemer på festivaler, fordi mange har haft billetten i lang tid. Men der kommer alligevel en række nye gæster på festivalerne.
- Det er en lidt anden setting end Tivoli, men selvfølgelig er det noget, man vil være opmærksom på og være i dialog med sit publikum om.
I Tivoli overvejer man, hvilke initiativer, der kan tages i brug for at undgå at folk skal stå i kø forgæves.
Én løsning kan være, at man som besøgende skal have 'bestilt tid' på dage med mange besøgende. Tivoli brugte samme løsning, da coronarestriktionerne satte et loft på antallet af besøgende i parken.
- Nu skal vi evaluere det. Vi har en stor værktøjskasse, og nu har vi taget det op med, at vi overvejer en form for pladsreservation til udvalgte arrangementer. Og så er jeg sikker på, at der er kloge folk, der sætter sig ned og finder nogle løsninger på det, siger Torben Plank.
Efter koncerten med Icekiid satte Tivoli ekstra bemanding ind, og det gør de igen til koncerten på fredag, hvor Aqua spiller.
Og så har Toben Plank en opfordring til forældre, der har teenagebørn, som gerne vil til Fredagsrock i Tivoli:
- Vi oplevede, at rigtig mange af de unge kom i selskab med voksne, og det havde en rigtig god indvirkning.
- Og hvis jeg skal komme med en lille appel, så håber vi jo egentlig, at voksne eller forældre taler med unge, der skal til koncert, om hvordan man opfører sig. For vi kan have nogle gode rammer, men vi kan ikke klare det helt alene, afslutter han.