Konfirmationsforberedelse: På tur med stofmisbruger

Præster tager konfirmanderne væk fra kirkebænken og ud i en virkelighed, de færreste kender til. På tur med samfundets udsatte.

Konfirmander på tur med Poverty Walk rundt i Aarhus' gader. (Foto: Rasmus Krieger © (C) DR Nyheder)

Om en uges tid springer de første af årets konfirmander ud. Op til den store dag har der været måneders konfirmationsforberedelse.

De unge mennesker træder, populært sagt, ind i de voksnes rækker. Som en del af forberedelsen på livet vælger et stigende antal præster at tage de unge med på en anderledes byvandring i Aarhus. Hos Poverty Walk er guiderne er hjemløse, stofmisbruger eller på anden måde en af samfundet udsatte.

- Det handler hovedsageligt om, at fremme deres medfølelse med andre mennesker og forhåbentlig få nedbrudt nogle fordomme, fortæller sognepræst i Todbjerg-Mejlby nord for Aarhus, Vibe Boye Liisberg.

Udsatte er en vigtig del af undervisningen

Sidste år var 127 konfirmandhold på tur med Poverty Walk. Interessen har været stigende de seneste par år, og alene i år har 108 hold konfirmander indtil videre været på tur. Turene foregår hele året.

- For mig at se er det en relevant del af undervisningen at vise de unge socialt udsatte mennesker og lade dem høre deres historie og få den menneskelige side frem, fortæller Rune Thorslund, der er koordinator på Poverty Walk.

Det er netop det, der har fået præst i Todbjergsogn, Vibe Boye Liisberg til at tage sine konfirmander med ud af kirken og ind til de mest udsatte kvarterer i Aarhus.

- Vi kommer fra et landsogn, hvor man lever rimelig priviligeret, så jeg synes, det er vigtigt for dem at få set den side af tilværelsen. At der er nogle, der har det noget sværere, end de selv har det, fortæller hun.

Vibe Boye Liisberg forklarer, at turen er med til at aflive fordomme og den usikkerhed, der kan opstå, når de unge konfirmander møder udsatte på gaden.

Emilie Damkjær Dreyer er konfirmand og med på tur i Aarhus med Poverty Walk. (Foto: Rasmus Krieger © (C) DR Nyheder)

To verdener mødes

Gåturen begynder ved Værestedet i Aarhus. Et sted hvor byens udsatte kan komme og få en kop kaffe og lidt mad.

For konfirmand Emilie Damkjær Dreyer er det et møde med en ukendt verden.

- Der skal være plads til alle, synes jeg, fordi det er nederen at skulle have sådan et liv, hvor man lever på gade. Det tror jeg slet ikke jeg kunne forstille mig, hvordan det skulle være, fortæller hun.

Efter to timers byvandring med fortællinger om et liv på heroin, om nåleparken, hvor narkomaner kan skyde stoffer i årerne, om forladte bygninger, hvor hjemløse overnatter og mange flere historier om at råt liv i bagsidens Aarhus, føler Emilie Damkjær Dreyer sig heldig:

- Man får det jo lige pludselig rigtig dårligt over, at man har det så godt og så står og klager over et eller andet som, at ens mor ikke smører ens madpakke. Det er helt vildt åndssvagt at tænke på. Jeg føler mig virkelig heldig, slutter Emilie Damkjær Dreyer