Kongehuset: Prins Henriks tilstand er alvorligt forværret

Kronprinsen har afbrudt sit ophold i Sydkorea for at komme hjem.

Den 6. september sidste år meddelte Kongehuset, at den 83-årige prins var blevet diagnosticeret med demens. (© Scanpix)

Prins Henriks tilstand er alvorligt forværret.

Det skriver Kongehuset i en pressemeddelelse.

Kronprins Frederik har derfor afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med Vinter-OL og er på vej til Danmark.

Kongehuset har i øjeblikket ikke yderligere oplysninger.

Ifølge DR's kulturkorrespondent Mette Hybel er Kongehusets melding et udtryk for, at det er alvorligt.

- Kronprinsen kommer ikke hjem fra en rejse, hvis ikke det er vigtigt, at han er ved sin fars side.

- Det er første gang, at Kongehuset viderebringer sådanne alarmerende oplysninger om Prins Henriks tilstand, siger hun.

Behandling for lungeinfektion

Den 83-årige Prins Henrik har siden slutningen af januar været indlagt på Rigshospitalet, hvor han har fået foretaget flere undersøgelser.

I en pressemeddelelse den 2. februar meddelte Kongehuset, at prinsen har været undersøgt for en tumor i venstre lunge på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling.

Tumoren har vist sig at være godartet, og siden har han været under behandling for lungeinfektion.

Ifølge læge og DR-journalist Peter Qvortrup Geisling kan lungebetændelse være slemt for en ældre person.

- Lungebetændelse kan være en ganske alvorlig tilstand, når man er svækket og oppe i alderen, som det er tilfældet for prins Henrik. Når Kronprinsen kommer hjem fra vinter-OL, er det fordi, det er alvorligt, siger han.

Prins Henrik blev indlagt under en tur til Egypten og blev overflyttet til Rigshospitalet den 28. januar for at få foretaget flere undersøgelser.

Den 6. september sidste år meddelte Kongehuset, at den 83-årige prins var blevet diagnosticeret med demens af et specialistteam på Rigshospitalet, der hen over sensommeren havde udført en række undersøgelser.

Prins Henriks seneste sygdomsforløb

  • Juli 2017: Prins Henrik bliver opereret på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Han bliver opereret i højre lyske og får en ballonudvidelse i højre bækkenkar. Operationen bliver foretaget som følge af forsnævringer på pulsårerne, der også er kendt som åreforkalkninger. Prinsen er indlagt i omkring en uge i forbindelse med indgrebet.

  • August 2017: Prins Henrik bliver indlagt på Rigshospitalet efter tiltagende smerter i højre ben. Smerterne er eftervirkninger fra operationen i juli, som ellers forløb efter planen. Prinsen bliver behandlet medicinsk, og der forventes ikke yderligere kirurgiske indgreb.

  • September 2017: Kongehuset meddeler, at prins Henrik lider af demens. Demensdiagnosen betyder, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket. En måned tidligere vakte prinsen stor opsigt, da han meldte ud, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, i Roskilde Domkirke som planlagt.

  • Januar 2018: Prins Henrik bliver indlagt på Rigshospitalet. Indlæggelsen sker i forlængelse af sygdom opstået i Egypten.

  • Februar 2018: Prins Henriks tilstand forværres alvorligt, oplyser kongehuset. Kronprins Frederik har derfor afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med de vinterolympiske lege, og er på vej til Danmark.

  • Kilder: Ritzau, kongehuset.