Kongeligt safirdiadem ryger under hammeren

De tre tidligere komtesser af Rosenborg sælger ud af arvejuvelerne. Dronning Alexandrines safirdiadem vurderes til op mod to millioner kroner.

Prydet med otte ovalcut Ceylon-safirer på i alt 33 karat, samt talrige oldmine- og singlecut diamanter på i alt 53 karat vurderes 'Det russiske safirdiadem' til mellem 1,5 og 2 millioner kroner. (© Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Vil man skille sig ud fra mængden til julefrokosten i år, så har man nu chancen, hvis man kan stille med i omegnen af to millioner kroner hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i Bredgade i København i dag klokken 14.

Her kommer et historisk safirdiadem, der har tilhørt den danske dronning Alexandrine, under hammeren.

’Det russiske safirdiadem’ var en gave fra Zar Nikolaj II og Zaritsa Alexandra Feodorovna af Rusland ved prinsesse Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin og den danske prins Christians bryllup i Cannes i foråret 1898.

Dronning Alexandrine på Marselisborg slot ved Århus følger gennem sin store kikkert sejladser i Århusbugten. År ukendt. (Foto: Vittus Nielsen © Scanpix)

Parret blev i 1912 udråbt til dronning Alexandrine og kong Christian X af Danmark.

Diademet, der består af otte safirer på i alt ca. 33 karat og adskillige diamanter på i alt ca. 53 karat, er fremstillet af C. E. Bolin i russiske Sankt Petersborg.

Smykket var oprindeligt et kombinationssmykke, der kunne skilles ad.

Komtesser bag salget

Dronning Alexandrine og kong Christian X beholdt smykket frem til 1933, hvor de gav det videre i forbindelse med brylluppet mellem deres yngste søn, Arveprins Knud, og Arveprinsesse Caroline-Mathilde.

Den fornemme bryllupsgave gik efter Caroline-Mathildes død i 1995 videre til sønnen Grev Christian af Rosenborg.

Det er Grev Christians tre døtre, Josephine, Camilla og Feodora, der nu har sat safirdiademet til salg.

- En ting er sikkert – dette smykkes vej gennem den royale familie har været lang, og en sådan proveniens fås ikke bedre. Det er et helt og aldeles enestående smykke, der både i kraft af dets fortælling, design og kvalitet er den mest interessante russiske kunstgenstand, som vi nogensinde har haft under hammeren gennem vores 70 år lange historie hos Bruun Rasmussen, lyder det fra Bruun Rasmussens chefekspert i russisk kunst, Martin Hans Borg, i en pressemeddelelse.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter