Konkurrencestyrelsen afdækker underligt mønster: 1-2-3, så stiger prisen på medicin

Hemmelige bud på medicin kunne forhindre, at prisen ofte stikker af.

Virksomheder har mulighed for at indrette prisen på medicin efter hinanden, fordi alle priser er offentlige, mener Forbruger- og Konkurrencestyrelsen. Grafik: Lærke Kromann.

Den ene dag kostede hjertemedicinen 234 kroner. Den næste 492.

Eller hvad med et lægemiddel mod smerter, hvor prisen steg fra 42 kroner i maj til 300 kroner i juni.

De to eksempler på store prishop stammer fra medicinpriser.dk og er ikke enestående.

Faktisk hopper rundt regnet hvert tiende lægemiddel i pris i løbet af et år og bliver pludseligt mindst dobbelt så dyre. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen, som DR Nyheder har analyseret.

Kontorchef Louise Kastfelt mener, der er noget galt med systemet.

- Virksomhederne kan indrette deres priser efter hinanden. Det kan skade konkurrencen, forbrugerne og samfundet, mener hun.

1-2-3 så stiger prisen på medicin

Problemet er, at de auktioner, der skal sørge for billig medicin til danskerne, ikke altid virker, mener Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Hver fjortende dag byder medicinalvirksomhederne ind til Lægemiddelstyrelsen, hvad deres medicin koster. Den virksomhed, der har den billigste pris, vinder retten til at sælge mest medicin til danskere med den pågældende sygdom i fjorten dage. Derefter kommer en ny auktion.

Men to forskere har for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen spottet et mønster, hvor virksomheder konkurrer et stykke tid om prisen, der gradvist falder.

Derefter sætter alle virksomhederne, der sælger medicin til en sygdom, prisen kraftigt op. Folk kan altså ikke bare vælge at købe et andet billigere lægemiddel: alt medicin med ens effekt er steget i pris.

- Det kan tage et år, før priserne er nede på det oprindelige niveau igen, forklarer Louise Kastfelt.

Skriv navnet på din medicin og se, om den er hoppet i pris:

Ingen straf for at indrette prisen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan dog sjældent straffe medicinalvirksomheder, der alle hæver priserne nogenlunde samtidig.

Auktionen med medicin er bygget op, så alle kan se, hvad alle har budt i auktionerne. Det betyder, at en virksomhed let kan spotte, hvis en konkurrent sætter prisen kraftigt op og signalerer, at medicinen skal være meget dyrere. Til næste auktion kan virksomheden derefter selv hæve prisen, forklarer Louise Kastfelt.

- Det er ulovligt, hvis virksomheder aktivt aftaler priser med hinanden, men hvis de bare indretter priserne efter hinanden, er det ikke ulovligt, siger kontorchefen.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har siden 2017 foreslået mere hemmelighed om priser. Hvis kun den billigste pris var offentlig, kunne virksomheder ikke signalere til hinanden, at prisen burde sættes op.

Det kunne også give mere stabile priser, hvis auktionen måske kun var en gang om måneden i stedet for, at der kom nye priser på medicin hver 14. dag, mener styrelsen.

Industrien: Prisen på medicin er meget lav

Medicinalindustrien mener dog ikke, at forslaget med hemmelige priser vil have nogen effekt.

- Det ville overhovedet ikke få indflydelse på prishop. Det ville egentlig føre til, at priserne blev højere. Vi tror ikke på det forslag, siger Peter Jørgensen, der er direktør i Industriforeningen for Generiske og Biosimilære Lægemidler.

Han mener, at markedet fungerer godt i dag.

Danmark har blandt andet nogle af Europas laveste priser på kopimedicin, viste en undersøgelse fra Apotekerforeningen.

Samtidig har Danmark ikke samme mangel på medicin, som mange andre lande, fortæller Peter Jørgensen.

- Der siger jeg bare fredeligt og roligt. Det er ikke sikkert, at det kan blive ved med at fortsætte. Man skal være forsigtig med at ændre de grundlæggende spilleregler, siger han.

Politikere vil bremse prishop på medicin

Christiansborg mener flere partier, at det er uacceptabelt, at priserne på medicin drøner så meget op og ned.

- Det er dybt utilfredsstillende, at medicinen hopper så meget i pris. Det betyder en risiko for sikkerheden for patienterne og påvirker folkesundheden. Vi har patienter, som ikke får medicinen, siger Peder Hvelplund, der er Enhedslistens sundhedsordfører.

Regeringens støttepartier Radikale, SF og Enhedslisten mener alle, at det ville være en god idé med hemmelige bud på medicin, som konkurrencemyndighederne foreslår.

- Det kommer bag på mig, at det er åbne bud. Det kan bevidst eller ubevidst blive misbrugt, siger de Radikales sundhedsordfører Stinus Lindgreen.

Dansk Folkeparti mener også, at medicinalvirksomheder ikke skal kunne tilpasse priserne efter hinanden.

- Jeg får mange henvendelse fra folk, der går frustrerede fra apoteket. Jeg mener ikke, at det er acceptabelt, at vi er vidner til så store prishop. Det skal vi gøre noget ved, siger Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

DR har siden tirsdag den 5. november forsøgt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Ministeriet oplyser, at de selv kigger grundigt på priserne på medicin, og DR forventer at få en kommentar senere i dag.

Tip os

P1 Orientering har for øjeblikket fokus på medicinpriser og medicinmangel i Danmark. Har du oplevet problemer med høje priser eller dårlig adgang til receptpligtig medicin? Eller kender du branchen indefra? Så skriv til os på mailen tip-orientering@dr.dk.