Konrad går i 10. klasse på erhvervsuddannelse: Det er ikke bare røv-til-bænk

Godt med håndværk i skolen, men ingen skal skubbes ind på erhversuddannelser, mener Danske Skoleelever.

Konrad Køster Hansen har ingen planer om at starte på en rigtig erhvervsuddannelse efter 10. klasse. Han vil i gymnasiet.

- Vi bruger vores hænder, og vi får lavet noget andet end at sidde røv-til-bænk. Det er fedt.

Det siger Konrad Køster Hansen, der går i 10. klasse på TEC Frederiksberg, som er en erhvervsuddannelse, der har flere 10. klasser.

Konrad går selv i en 10.klasse, som kombinerer dansk, engelsk og matematik på et almindeligt 10. klasses-niveau med fag, som en erhvervsskole-elev har på grundforløbet.

Og især fredagene er gode.

- Hver fredag er vi i værksted. Vi arbejder med træ og lignende. Lige nu arbejder vi med elektronik og skal lave en højttaler. Man bliver lidt bedre både bogligt og med hænderne, siger han.

Flere i erhvervsuddannelse

Dermed er Konrad Køster Hansen lige præcis i gang med det, som Venstre gerne ser i fremtiden:

Partiet vil flytte de kommunale 10. klasser til erhvervsskolerne blandt andet for at forhindre, at 10. skoleår bliver et spildår, skriver Jyllands-Posten i dag.

For de kommunale 10. klasser har ikke været ligeså gode til at løfte kvaliteten, som de private 10. klasser og efterskoler har, mener Venstre.

Det skal stadig være muligt at vælge en anden ungdomsuddannelse, for eksempel gymnasium, efter det 10. skoleår på en erhvervsskole.

Flere erhvervsskoler tilbyder allerede 10. klasse, men Venstre håber, at forslaget vil få flere unge til at vælge en erhvervsskole, fordi de får en tættere tilknytning til den.

Det er bare ikke alle, der synes, at den idé er god.

- Erhvervsskolerne har været meget aktive for at overtage den kommunale 10. klasse – og det handler jo om, at de også gerne vil have flere elever, siger Henning Rasmussen, der er formand for Landsforeningen af 10. Klasseskoler i Danmark.

Diagnoser og ondt i livet

- Jeg tror bare ikke, at de får flere 10. klasser på den måde, for rigtig mange unge mennesker har efter 9. klasse svært ved at se sig selv på en erhvervsskole. Især hvis de er ikke-uddannelsesparate… hvor skal de så gå hen? Det vi gør i 10. klasse, er, at vi gør dem fagligt-, personligt- og socialt kompetente til at gå i gang med en ungdomsuddannelse, siger han.

Han er overbevist om, at en del af 10. klasses eleverne slet ikke kan overskue at starte på en uddannelse.

- Nogle har ikke taget deres 9. klasses prøve. Der er elever, som ikke har gået ret meget i skole i de sidste tre år. Nogle elever har diagnoser, og nogle elever har det, som jeg kalder ondt i livet, siger Henning Rasmussen og uddyber:

- De har ikke umiddelbart de ressourcer, som skal til for at starte på en erhvervsuddannelse.

Ingen skal skubbes ind på erhvervsuddannelse

Hos Danske Skoleelever mener man heller ikke, at det giver mening, at 10. klasse – ifølge Venstres forslag – kun skal placeres på erhvervsskoler.

- Vi har tidligere foreslået, at kommunale 10. klasser skal placeres i miljøer med andre ungdomsuddannelser, som både kan være erhvervsskoler, HHX og gymnasier, siger formand Jakob Bonde Nielsen, der er bange for, at elever vil føle sig skubbet ind på en erhvervsuddannelse.

- I min generation er der desværre noget negativt ved at tage en erhvervsuddannelse. Det vil vi rigtig gerne ændre ved at gøre hele undervisningen mere praktisk orienteret i folkeskolen, lyder det fra Danske Skoleelever.

- Men det er ikke meningen, at der skal være noget negativt ved at tage en erhvervsuddannelse. Vi ønsker bare ikke, at folk i 10. klasse skal føle sig skubbet over på en specifik ungdomsuddannelse, hvis man lægger alle 10. klasser på en erhvervsuddannelse.

Konrad vil på gymnasiet

Tilbage på TEC Frederiksberg vil Konrad Køster Hansen ikke starte på en rigtig erhvervsuddannelse efter 10. klasse.

Han har allerede nu søgt ind på gymnasiet, og derefter vil han gerne læse en bachelor indenfor it.

Derfor er han heller ikke enig i, at en 10. klasse på en erhvervsskole kan afskrække nogle fra at søge ind i gymnasiet.

- Jeg er blevet spurgt rigtig mange gange, hvorfor jeg har valgt at gå i 10. klasse. Men jeg var ikke mentalt klar til at gå i gymnasiet. Nu er jeg blevet klar og mere sikker, siger han.

Han synes, det har været godt at gå i en 10. klasse, som ikke bare ligger i forlængelse af 9. klasse i den folkeskole, som han selv gik i.

For nu har han fået nye venner og mødt nye lærere.

Lidt over halvdelen af en elevårgang tager i dag 10. klasse.

Cirka halvdelen af dem tager 10. klasse i et kommunalt tilbud ifølge Danmarks Evalueringsinstitut.

Facebook
Twitter