Konstabler: Politikere skal tænke sig om før de sender os i krig

Radikal forsvarsordfører kalder missionen i Afghanistan for en fejl. Det møder kras kritik hos soldaterne.

Hele projektet med at indføre demokrati og kvinderettigheder i Afghanistan har slået fejl, mener den radikale forsvardsordfører Zenia Stampe. Se interviewet med Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening. Klik på play. (Foto: Noorullah Shirzada © Scanpix)

- Jeg tror, det her ender med, at en del af vores medlemmer bliver fortørnede.Sådan siger Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening på dagen, hvor den radikale forsvarsordfører, Zenia Stampe, siger til Berlingske, at krigen mod Taliban i Afghanistan var en fejl.- Vi sendte vores soldater ud på en umulig opgave, og vi har mistet rigtig mange danske liv på den konto, er udmeldingen fra partiet, der selv støttede en invasion af Afghanistan i 2001.Og om ganske kort tid bliver de sidste danske kamptropper trukket ud af det krigsplagede land.Zenia Stampes holdning møder kras kritik hos soldaternes fagforening.

Politikere skal være professionelle- Vi udfører vores arbejde professionelt, og vi har også en forventning om, at politikerne er professionelle. Det handler om, at man skal tænke sig om, inden man sender os ud på missioner - og ikke bagefter. Det er fint nok at evaluere undervejs, men de skal ikke komme til os og bede om syndsforladelse bagefter.En ting er en politikers evaluering af krigen. En anden er danskernes opbakning til krigen, som også har været faldende. Hvordan påvirker det soldaterne?- Vi har selvfølgelig brug for opbakning, for ellers risikerer man at komme hjem efter at have løst sin opgave til en modvilje i befolkningen, hvor man skal sidde og forsvare sig til alle familiefester. Men det forudsætter, at politikerne står ved deres beslutninger. Det er ikke det samme som at sige, at politikerne ikke må blive klogere, det tror jeg vi alle sammen vil være glade for, hvis de kan blive.- Men inden man sender folk i kamp, skal man tænke sig rigtig godt om. Man kan ikke bare sige: Ups, det var en fejl, for det her er ikke størrelsen på ældrechecken, man bare kan lave om.

Efterlyser klarere stategiFlemming Vinther er dog enig med Zenia Stampe så langt, at der godt kunne have været en klarere strategi for krigen i Afghanistan. Til at begynde med var målet ret klart: al-Qaeda skulle knækkes, og Taliban skulle ud. Men derefter blev formålet lidt udvandet, siger han.- Derefter fulgte en periode, hvor målet syntes at være lidt uklart. Og så mundede det ud i, at den afghanske regering skulle understøttes og at der skulle være sikkerhedsstyrker til at de kunne varetage sikkerheden efterfølgende. I dag får afghanerne et land tilbage, som er i væsentligt bedre forfatning. Regeringen kan lede landet, og der er sikkerhedsstyrker, der kan skabe sikkerhed, slår Flemming Vinther fast.Forkert missionZenia Stampe er helt klar over, at hendes kritik af Afghanistan-krigen skaber modreaktioner. Til berlingske siger hun:- Forsvaret skal ikke bebrejedes, for det gjorde, som det fik besked på. Men jeg synes, det er vigtigt, at vi efterfølgende tager en diskussion og ikke mindst lærer af denne krig. Også selv om soldaterne nu får at vide, at vi sendte dem ud på en forkert mission... Det gør ikke soldaternes heltedåd mindre. Se hele interviewet med Flemming Vinther i videoen i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter