Konstant syge børn presser forældre: 'Mange tror, man pjækker med så mange fraværsdage'

Nedlukning af skoler og daginstitutioner påvirker børns immunitet og evne til at undgå sygdom, mener overlæge.

Snot, hoste, feber, børneafdelingen tur/retur, udslæt og den slags afføring, der giver forældre en ekstra, lille udfordring - og børnene ondt i maven.

Mange danske familier har igennem den seneste tid oplevet, at deres børn har været ualmindeligt meget syge. Ikke alvorligt syge, men konstant påvirket af ét eller andet.

Fra juli til og med oktober 2021 var fravær grundet barns sygedag på det højeste niveau i seks år blandt ansatte i kommuner og regioner, viser en opgørelse fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, som DR Nyheder fra fået.

Klaus Birkelund Johansen er formand for Dansk Pædiatrisk Selskab og overlæge på afdelingen for børn og unge på Aarhus Universitetshospital.

Han vurderer, at de mere restriktive regler for, hvornår børn må sendes afsted i dagpleje, vuggestue, børnehave eller skole sandsynligvis har spillet en rolle i forhold til, at flere børn end normalt er blevet holdt hjemme med eksempelvis en snotnæse.

Lukkede institutioner og skrappe hygiejnekrav har også betydning, mener overlægen, for når børn ikke møder hinanden, udsættes de ikke for smitte i så høj grad som normalt, og når hverdagen så vender tilbage, følger ofte smitte og sygdomme.

DR Nyheder har talt med nogle af dem, der har oplevet, hvad det betyder for hverdagen og balancen mellem job og familieliv, når børnene er konstant syge. Mød dem herunder.

Mellissa Egeskov Jessen, 27, Kollemorten

Vores dreng startede i dagpleje i april, hvor han ikke havde flere sygedage end sin storesøster, da hun blev indkørt, men så er det ellers stukket helt af fra september, da landet blev åbnet igen.

Han har været syg hver anden uge i gennemsnit med blandt andet RS-virus, mellemørebetændelse, forkølelse, feber, øjenbetændelse og Roskildesyge, og så har han også smittet os flere gange.

Vi har slet ikke et overblik over, hvor mange sygedage vi har brugt. Det er helt vildt. Selv hen over julen var han syg, selv om jeg holdt ham hjemme fra den 17. december for at undgå det.

Flere dage har jeg om morgenen måttet lave min vagt om til aftenvagt, mens min mand måtte hjem og afløse mig, inden jeg tog af sted. Så de seneste måneder har stået på meget planlægning og koordinering.

Min mor arbejder stadig, og min svigermor bor i Sønderjylland, så dem kan vi heller ikke trække ret meget på.

Mange tror, man pjækker med så mange fraværsdage, mens man selv har dårlig samvittighed over for arbejdspladsen, men hvad skal man lige gøre ved det?

Anja Thoft Christensen, 28, Lystrup

Snotnæser, omgangssyge, halsbetændelse, opkast, brystbetændelse og fire dages indlæggelse med RS-virus. Corona er nærmest det eneste, vi ikke har haft i vores familie.

Vi har en dreng på snart seks måneder og en pige, der fylder tre til marts. Han har allerede været igennem mere end hende. Det her efterår har været helt vanvittigt med sygdom både hos børnene, mig selv og min kæreste.

I december var vores datter kun i institution i syv dage sammenlagt. Det har givet uro og presset hele familien, for selv om jeg er hjemme på barsel, er det jo svært for mig at passe børnene, når jeg selv er syg.

Min kæreste arbejder hjemmefra som mange andre offentligt ansatte, og det er heller ikke nemt, hvis han skal tage sig af alle os andre, når han ellers er rask til det.

Jeg blev syg i juleferien, og jeg tror, det var min krops reaktion på endelig at kunne slappe lidt af.

Nu er vi så på den anden side, og jeg fornemmer, det hele snart bliver bedre, selv om den lille stadig hoster.

Katrine Rasch, 32, Randers

Jeg har en søn på 15 måneder og én på fem år. Siden den yngste startede i daginstitution i august, har vi været syge på skift herhjemme. Mest den mindste.

Der har ikke været en eneste uge uden udfordringer på den front. Vi har været forbi børneafdelingen flere gange undervejs. Jeg startede selv i et nyt job i august, som jeg nu er sygemeldt fra med stress over al den sygdom, vi er ramt af.

Vi snakker RS-virus, ondt i ørene, astmatisk bronkitis, Roskildesyge/norovirus, tredagesfeber, hånd-, fod- og mundsygdom og et uforklarligt udslæt på hele kroppen hos den yngste.

Storebror har kunnet stå imod det meste. Han har haft influenza to gange i livet, så vi kan virkelig mærke en forskel på det med immunforsvaret. Det har været frygteligt at få et barn under de her corona-tider.

Jeg plejer heller ikke selv at være syg, men jeg har været lagt ned med det ene efter det andet, og det bliver ikke nemmere af, at jeg er alene om det hele. Mine forældre bor helt oppe i Hjørring og arbejder stadig.

Linette Danefeldt, 28, Skanderborg

Vi har haft et konstant rul med snot, opkast, feber, diarré og hoste. Dertil en omgang mellemørebetændelse, RS-virus, lussingesyge og lungebetændelse.

Jeg har børn på fire og seks år, der stort set aldrig er syge, men min datter på to og et halvt har været ramt af det hele alene inden for de seneste to måneder. Hun har været så skidt, at hun blev indlagt efter 12 dages sygdom. Lige nu har hun været syg stort set non-stop siden den 11. november.

Jeg tror, hun har været i vuggestuen sammenlagt 14 dage i den periode, når jeg tæller de halve dage med, hvor hun er blevet ringet hjem.

Jeg er enlig mor, og har derfor værdsat, at jeg i forvejen var sygemeldt fra mit studie, for alt det her sygdom havde gjort det umuligt for mig at følge med.

Det har været ren overlevelse i en lang periode efterhånden.

Elise Dahlstrøm, 37, Lystrup

Jeg har børn på to, ti og 12 år. Jeg har ikke et regneark over deres sygedage, men det har været massivt de seneste måneder. Corona, nellefeber, hovedpine, forkølelse, diarré og ondt i maven. Små nedslag hele tiden, der påvirker og udfordrer hverdagen for os allesammen.

Vi har ikke haft en eneste uge, uden at ét af børnene har været hjemme. Heldigvis har vi begge så fleksible job, at vi ikke hver gang har været nødt til at tage en barnets første sygedag, men det har været sådan her siden korte efter sommerferien, og det er bare dybt frustrerende på så mange måder.

Vi vil gerne have lov til at passe vores børn, når de er syge, men vi vil jo også gerne passe vores job.

Det bliver et stressmoment, når man skal stå på hovedet for at finde løsninger hele tiden, og det bliver ikke nemmere af de strengere regler for at sende børne hjem eller holde dem hjemme. Samtidig er alt i familielivet, der ligger ud over arbejdet, gledet i baggrunden, så det handler virkelig om overlevelse i den her periode.

FacebookTwitter