Kontakttal ligger 'stabilt lavt', men B117 sætter dagsordenen

B117 forventes at udgøre 80 procent af tilfældene i Danmark ved starten af marts.

(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der er ikke lagt skjul på det. Det danske samfund er lukket ned, og det skyldes den britiske mutation af coronavirus - B117.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser i dag via Twitter, at kontakttallet 'ligger stabilt lavt' på 0,7. Den britiske mutation lurer dog fortsat i kulissen.

- Seneste estimat viser, at B117 forventes at udgøre 80 procent af tilfældene i Danmark ved starten af marts, så hold fast, lyder det fra sundhedsministeren.

Og selvom det lave kontakttal måske vækker optimisme, inden landets 0. til 4. klasser starter i skole den 8. februar, så er det den britiske mutations udvikling, der er den absolut afgørende faktor.

- Budskabet fra Heunicke er klart. Det er nu B117, der sætter dagsordenen, siger Viggo Andreasen, matematisk biolog og epidemiforsker ved Roskilde Universitet.

Han kalder meldingen om de 80 procent 'forventelig', og tøver ikke med at kalde dagens kontakttal for 'en god nyhed'.

- Kontakttallet er fortsat bestemt ud fra, hvor godt den almindelige virus klarer sig. Hvis jeg skal udregne et kontakttal for B117 ligger det på 1,05, og det signalerer, at vi er lykkedes med at holde den stangen.

Hans vurdering er også, at der er rum til at lade de yngste starte i skole igen, men B117 er en bedre virus, og vi skal gøre alt for at holde smitten med den i bero.

- Får vi et samlet kontakttal på 0,8, så mister vi kontrollen, fortæller Viggo Andreasen.

'Giv os nu det kontakttal'

Også hos virolog Søren Riis Paludan er man tilfreds med dagens kontakttal.

- Det er rigtig, rigtig fint det her. Jeg kunne faktisk også være fristet til at tro, at kontakttallet for B117 også ligger under 1.0, siger han.

Han understreger dog, at der er tale om gisninger. Det er nemlig endnu ikke blevet oplyst, hvad det eksakte kontakttal er for B117.

- Giv os nu det kontakttal for B117. Det er jo i virkeligheden det, der er spændende, siger Søren Riis Paludan.

0,4 procent af de testede har været smittet

Foruden udmeldingen fra sundhedsministeren, oplyser Statens Serum Institut, at i alt 397 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. 15 personer er døde.

Der er nu 504 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler, hvilket er 40 færre end i går. Af de indlagte er 93 på intensiv afdeling og 68 er i respirator.

Dagens smittetal er baseret på 93.087 prøver. Det svarer til, at 0,4 procent af de testede har været smittet med covid-19.

Antal smittede på plejehjem falder igen i denne uge. I uge fire var der 85 mod 158 ugen før. 49 plejehjemsbeboere er døde den seneste uge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk