Kontakttallet er steget til 1: Nu er corona ikke på vej ned længere

Lige nu er det den britiske mutation B117, der er altafgørende for, hvordan epidemien går.

(Foto: © Grafik: Michael Dorbec)

Vi har et stykke tid været vant til, at smitten var faldende, men det er stoppet nu.

Kontakttallet er nu steget til 1. Det betyder, at 10 smittede giver corona videre til 10 andre i gennemsnit.

For en uge siden lå tallet på 0,7.

Årsagen er den britiske mutation B117, der er mere smitsom end de varianter af coronavirus, vi er vant til.

Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter:

Tallet er et kvalificeret gæt på, hvor mange, dem der havde corona for en uges tid siden, har smittet. Det siger altså endnu ikke noget om effekten af at åbne skolerne for de mindste børn.

B117 er det eneste vigtige lige nu

Siden jul er smittetallene styrtdykket, mens store dele af samfundet har været lukket godt og grundigt ned, og det har været forbudt at samles mere end fem personer.

Udviklingen skyldes, at der er blevet færre og færre smittede med de ’almindelige’ typer corona, som vi har kæmpet med hele epidemien.

Men restriktionerne har ikke været nok til at holde den smitsomme britiske mutation nede. Så samtidig er der stille og roligt blevet flere og flere smittede med B117.

Man kan betragte det som to forskellige epidemier, hvor den ene har været på vej ned, mens den anden har været på vej op.

Det betyder også, at B117 lynhurtigt er kommet til at udgøre en større og større andel af smitten.

Den udvikling vil fortsætte, fordi B117 har lettere ved at sprede sig. I løbet af februar vil den britiske mutation blive den mest almindelige. Det kan vi ikke gøre noget ved.

Til gengæld siger procenterne ikke noget om, hvor mange der er smittet med B117, og det er jo i sidste ende det vigtigste for, om epidemien kommer ud af kontrol og risikerer at presse hospitalerne.

I sig selv siger kontakttallet ikke noget om antal smittede. Det er blot et mål for, om smitten går op og ned.

Men vi ved faktisk en del om antallet.

Der kommer løbende tal for, hvor mange tilfælde af B117 der er blevet fundet i coronaprøverne.

Man finder mutationerne ved at kortlægge alle generne i den enkelte prøve.

Det er dog ikke alle prøver, der bliver undersøgt. Før nytår var det under 20 procent af prøverne, der blev gensekventeret. Nu er det over 60 procent.

Hvis man skal lave et løst gæt på, hvor mange B117-smittede der ville være fundet, hvis alle prøver var blevet undersøgt, skal man altså gange op. Er halvdelen af prøverne en uge blevet undersøgt, ganger man for eksempel med to. Det har jeg gjort her:

Søjlediagrammet viser en tydelig stigning, der dog flader lidt ud i de seneste uger. Men regnestykket er ikke skudsikkert. Det tager blandt andet ikke højde for, hvor mange der er blevet testet de enkelte uger. Flere testede vil jo sandsynligvis betyde, at man fandt flere smittede.

Netop den slags bliver regnet med, når eksperterne på Statens Serum Institut laver ugens kontakttal.

Derfor er kontakttallet vigtigt at holde øje med.

Og meget små forskelle i kontakttallet kan gøre en stor forskel på længere sigt. Et kontakttal på 1,0 svarer til at få 0 procent i rente for hver generation, mens 1,1 svarer til at få 10 procent i rente. En generation for corona varer lige under 5 dage, så der kommer lynhurtigt renters renter på.

På et par måneder bliver forskellen kæmpestor. Hvis man for eksempel starter med at have 100 smittede, vil det kunne udvikle sig som i nedenstående grafer:

Ovenstående er ikke en forudsigelse af, hvordan det vil gå. Det er blot et eksempel, der skal vise, hvor stor forskel det kan gøre, om hver enkelt smittet giver corona videre til 1,0 eller 1,2 andre i gennemsnit.

Kontakttallet påvirkes ikke kun af restriktioner. Det er et samlet mål for, hvor meget vi ses og smitter hinanden. Derfor betyder det også noget, om folk begynder at se familie og venner mere i sociale sammenhænge. Omvendt kan vacciner og mere effektiv smitteopsporing og isolation trække kontakttallet ned.