Kontakttallet falder til 0,9, og smitten er aftagende: 'Smittekurven er knækket'

Der skal tages forbehold i det seneste kontakttal, som er det laveste siden august.

Kontakttallet er det laveste længe. (Arkivfoto) (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Det seneste kontakttal er blevet opgjort til 0,9.

Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på sin Twitter-profil.

Der er tale om det første opgjorte kontakttal, efter at kviktest for alvor er begyndt at blive taget i brug. Hvad det betyder for, hvordan tallene måles, vides ikke med sikkerhed, men det står klart, at kviktest ikke er en del af regnestykket.

De seneste to uger har kontakttallet været 1,2. Ugen før var det 1,1, og det tyder dermed på, at smitten er aftagende i Danmark.

- Tiltagene og alle i samfundets indsats ser ud til at virke, men niveauet af smitte er stadig højt. Derfor hjælp os med at holde fast nu. Tak, skriver sundhedsministeren på sin Twitter-profil.

Et kontakttal på 0,9 svarer til, at 10 coronasmittede i gennemsnit giver smitten videre til 9 andre.

Kontakttallet bekræfter vores fornemmelse

Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk biologi og epidemiforsker ved Roskilde Universitet, har selv været med til at lave modellen for, hvordan Statens Serum Institut beregner kontakttallet.

Han siger, at tallet på 0,9 - uanset om kviktest ikke tælles med - viser et klart billede:

- Først og fremmest kan man sige, at smittekurven er knækket, i og med at antallet af nye smittede per dag er begyndt at falde. Det er en bekræftelse af den fornemmelse, vi måske har haft, når vi har kigget på de seneste dages smittetal, siger han.

Ifølge Viggo Andreasen peger alt på, at de nye restriktioner for alvor er begyndt at slå igennem.

- Når kontakttallet er 0,9, svarer det cirka til, at antallet af nye smittetilfælde vil falde med 20 procent om ugen, siger han og peger på andre europæiske lande, som har været i nogenlunde samme situation som den danske.

- De lavede restriktioner, som lignede ret meget dem, vi har indført. De har alle oplevet et fald på cirka 20-25 procent om ugen, så det passer meget godt.

Model på vej

Siden mandag den 14. december har private udbydere indrapporteret kviktest til Statens Serum Institut, der forventer en kraftig stigning i antal udførte tests i ugerne fremover, skriver SSI i et notat.

I øjeblikket er man i gang med at lave en model for, hvordan kviktest kan indgå i SSI's beregning af kontakttallet.

- Min forventning vil være, at man vil tage lyntest og så lade dem indgå på samme måde som pcr-test (de mere sikre test, red.), men måske med en anden vægt, siger Viggo Andreasen.

- I første omgang ville man lave to uafhængige beregninger kontaktallet. En baseret på lyntest og en på pcr-test for at få en fornemmelse af, om lyntest afspejler epidemiens udvikling. Når man har gjort det, kan man se, hvordan man skal vægte de to i forhold til hinanden.

Kontakttallet på 0,9 kan alligevel godt bruges til at give et billede af, hvilken retning epidemien blæser, lyder det fra Viggo Andreasen.

- Kontakttallet er en rar måde at se det på. Hvis man kun kigger på den enkelte dag, kommer der enkelte store udsving fra dag til dag, men kontakttallet giver et billede, der går over den seneste uge.

Facebook
Twitter