Kontakttallet stiger og SSI varsler smittestigning: 'Ikke nogen umiddelbar trussel for vores sundhedsvæsen'

Kombinationen af RS-virus, influenza og corona kan dog blive den perfekte storm, der giver sundhedspersonalet travlt, siger Allan Randrup Thomsen.

Den almindelige dansker vil højst sandsynligt blive ramt af en almindelig ikke-alvorlig luftvejsinfektion. Men sundhedspersonalet kan få travlt, siger Allan Randrup Thomsen. (© Søren Winther Nørbæk)

10 coronasmittede vil skabe 11 nye smittetilfælde. Sådan lyder meldingen, efter ugens kontakttal er beregnet til 1,1.

I sidste uge var tallet 0,7, og derfor er det en markant stigning, men ikke noget der giver anledning til bekymring lige nu. Sådan siger professor i eksperimentel virologi, Allan Randrup Thomsen.

- Det, der er vigtigst i øjeblikket, er i høj grad antallet af indlagte og antallet af ny-indlæggelser. De er stadigvæk meget lave, så der er ikke nogen umiddelbar trussel for vores sundhedsvæsen og for vores samfund i øvrigt.

Beregningen af denne uges kontakttal kommer efter Statens Serum Institut, SSI, i går udgav en rapport for, hvilke corona-scenarier efteråret kan komme til at byde på.

I de fleste scenarier spår SSI et fald i smitte og indlæggelser på den korte bane, men derefter, at smitten og indlæggelsestallene vil stige.

Men dagens nye kontakttal kan ikke sige noget om, hvorvidt den stigning er begyndt, understreger Allan Randrup Thomsen:

- Hvorvidt det er den rigtige bølge eller et tilfældigt udsving, det er selvfølgelig svært at sige på basis af en enkelt dags tal. Men overordnet forudser vi jo, at der i løbet af efteråret kommer en stigning.

Han forklarer, at ingen af de modeller, der bliver brugt til at forudsige coronavirus, kan sige noget om, præcis hvor stor stigningen bliver, eller hvornår den kommer.

Alt i alt er corona ikke noget, der på nuværende tidspunkt får professoren til at frygte fremtiden:

- Det er muligt, at der kan komme lokale restriktioner i større eller mindre områder, men jeg forestiller mig ikke landsdækkende restriktioner, siger han og fortsætter:

- Jeg forestiller mig, at der kommer et stigende antal indlagte, og der kommer også et vist tryk på sundhedsvæsenet. Men ikke i en grad, som repræsenterer en udfordring for vores sundhedsvæsen i den grad, som vi frygtede på tidligere tidspunkter i epidemien.

I begyndelsen af coronapandemien brugte sundhedsminister Magnus Heunicke ofte denne graf, med den grønne og røde kurve, til at forklare om belastningen af sundhedsvæsenet, og hvorfor smitten ikke måtte stige over et vist niveau. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Travlt for sundhedspersonalet

Selvom Allan Randrup Thomsen ikke spår, at corona vil lamme sundhedsvæsenet, så kan det blive et travlt efterår på nogle af afdelingerne, der håndterer den type patienter.

- For den almindelige dansker vil det nok blive et efterår præget af en eller anden form for luftvejsinfektion. For de fleste en banal luftvejsinfektion, som ikke er alvorlig. Men det bliver nok på mange måder et tungt efterår at komme igennem, hvis man er hospitalsansat, siger han.

Det skyldes særligt en ting:

- Kombinationen af, at vi formodentlig både har corona, influenza og RS-virus cirkulerende i samfundet på samme tid, kan give et vist tryk på de relevante afdelinger i efteråret og vinteren, forklarer Randrup Thomsen.

Kombinationen af luftvejsinfektioner kan skabe den perfekte storm, der kan ramme sundhedsvæsenet, fortæller han. Derfor bliver denne vinter en slags trykprøvning af, hvordan fremtiden kommer til at se ud, spår han:

- Det er formodentlig den værste vinter, vi går i møde, siger han.

Derudover påpeger han, at tidligere udskudte operationer på grund af både corona og sygeplejestrejken også har udsat arbejdsopgaver, der nu ligger og venter.

Re-vaccinering kan lette trykket

Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at de er godt i gang med at give tredje stik med coronavacciner til folk over 85 år. Plejehjemsbeboere og personer med særligt svækket immunforsvar er også allerede ved at blive stukket tredje gang.

Når de grupper er færdige med at få et booster-stik, så vil turen komme til borgere over 65 år, sundhedspersonale og personer i øger risiko, har styrelsen meldt ud i dag.

Og det er en god beslutning, fordi vaccinerede mister immunitet over tid, siger Allan Randrup Thomsen:

- Det er jo de ældste, der er vaccineret tidligst, og det er også dem, hvor risikoen for, at det går galt, er størst.

Og det kan få betydning for belastningen på landets sygehuse:

- Hvis vi giver de sårbare et ekstra skud, så de bliver mere modstandsdygtige, så vil det reducere antallet af indlæggelser her i efteråret og dermed også indirekte antallet af eventuelle dødstal på grund af corona.

Facebook
Twitter