Kontant opfordring efter variantfund på Fyn: Gå i isolation, når du får besked på det!

Situationen omkring de nye varianter kommer helt an på, om vi formår at tage dem alvorligt.

Birkhovedskolen i Nyborg var søndag hjemsted for et hurtigt etableret testcenter. (Foto: Henrik Nybo Mikaelsen)

En elev i en 1. klasse på Birkhovedskolen i Nyborg er blevet konstateret smittet med enten den brasilianske eller den sydafrikanske variant af coronavirus.

Derfor blev der søndag etableret et akut PCR-testcenter på skolen for at få testet op mod 200 personer, som omfatter både elever i indskolingen og deres nære kontakter.

Alle, der har haft kontakt med eleven eller dennes nære kontakter, skal nu gå i isolation og testes to gange med to dages mellemrum. Det sker i et forsøg på inddæmme smitten med en af de to særligt smitsomme varianter, som også mistænkes for at være mere resistente overfor vaccinerne.

Charlotte Hjort, overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, opfordrer alle de berørte kontakter til at følge anbefalinger og sørge for at blive testet - og ikke mindst at tage opfordringen om at gå isolation helt og aldeles bogstaveligt.

- Man skal virkelig acceptere, at isolation betyder isolation. Man skal blive indenfor, lade være med at få besøg og lade være med selv at gå ud. Selvom det er påske nu, skal man sørge for ikke at have de her store familie-komsammener, lyder udfordringen.

Der blev søndag etableret et PCR-testcenter på Birkhovedskolen i Nyborg for at teste lever og forældre. (Foto: Henrik Nybo Mikaelsen)

Charlotte Hjort mener, at situationen i forhold til de nye ekstra smitsomme varianter stadig er under kontrol, men situationen afhænger meget af, hvordan folk reagerer nu. Både i Nyborg og i resten af Danmark skal man følge opfordringerne, hvis vi skal bevare kontrollen.

Ifølge enhedschefen er der indtil videre kun konstateret det ene tilfælde i Nyborg, men der er coronasmitte i den nærmeste familie, det er bare ikke afklaret, om der er tale om den samme variant.

Elever og forældre skal testes og isoleres

I den ene af 1. klasserne på Birkhovedskolen, hvor den variantsmittede elev går, skal alle elever, deres forældre og forældrenes nære kontakter isoleres og testes, indtil de har testet negativ to gange. I den anden 1. klasse skal eleverne og deres nære kontakter testes og gå i isolation.

Eleven blev testet torsdag, og lørdag kom meldingen om, at det var en af de særligt smitsomme varianter.

- Det er en svær situation for os, men vi har et godt samarbejde med forældrene, som udviser stor forståelse, siger skoleleder Lars Busk Svendsen.

Anja Christensen og hendes datter Emma Rose Kristensen, som går i 3. klasse, var søndag mødt op for at blive testet. Skolen har nemlig også opfordret alle elever i andet til fjerde klassetrin til at blive testet.

Emma Rose (th) og hendes mor Anja Christensen var mødt op for at blive testet på Birkhovedskolen. (Foto: Henrik Nybo Mikaelsen)

- Det er træls, og jeg vil gerne have at corona går væk. Men jeg er ikke nervøs, sagde Emma Rose, da DR mødte hende ved testcenteret på skolen.

- Der har i noget tid været et relativt højt smittetal i Nyborg. Og når vi så hører, at den her variant er særlig smitsom, så bliver alle nødt til at tage deres forholdsregler. Jeg er selvstændig erhvervsdrivende og har ikke råd til selv at lægge mig syg eller at smitte mine kunder, sagde hendes mor Anja Christensen.

Omkring 150 personer testet søndag på skolen

Lærke Havn er mor til en pige, der går i klasse med den smittede elev. Datteren blev testet tidligere søndag, nu var det Lærke Havns tur.

- Vi har fået at vide, at vi skal isoleres, indtil vi er blevet testet negativ to gange. Det er ærgerligt, men vi er ikke nervøse. Vi må jo ikke gå ud, så vi skal have hjælp til at få købt ind, men vi skal nok finde ud af det, sagde Lærke Havn.

Omkring 150 personer blev testet på Birkhovedskolen søndag, inden man klokken 14 lukkede for flere podninger.

Det er fundet otte nye coronatilfælde i Nyborg det seneste døgn. Det betyder, at incidensen er steget fra 87,6 til 103,2 smittede per 100.00 indbyggere.

Der er ifølge den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut på nuværende tidspunkt i alt konstateret ni bekræftede tilfælde af den brasilianske variant og 48 af den sydafrikanske, mens 43 coronapositive prøver er under mistanke og nu skal helgenomsekventeres, inden man kan fastslå varianten.

FacebookTwitter