Genåbningen af Danmark nærmer sig. Snart er det måske slut med at sidde hjemme ved køkkenbordet og arbejde iført joggingbukser.
Men trods sjusket påklædning, savnet af kantine og den gratis koncern-kaffe, så viser en meningsmåling, at danske kontoransatte i al væsentlighed er glade for hjemmearbejdspladsen.
Et flertal ønsker derfor, at chefen efter coronakrisen vil gøre det nemmere og mere fleksibelt at arbejde hjemmefra.
- Vi kan genkende det fra vores egne medlemmer. Det giver en øget fleksibilitet, som både de ansatte og arbejdspladsen får glæde af, siger Martin Rasmussen, næstformand for landets næststørste fagforening, HK Danmark, der organiserer mange kontoransatte.
Analyse: Mindre spild af tid
Det er analyseinstituttet Epinion, der på vegne af TDC Erhverv har undersøgt et antal kontoransattes holdning til hjemmearbejde.
I undersøgelsen er kontoransatte defineret som personer, der primært arbejder på kontor via computer, og som regelmæssigt deltager i fysiske og digitale møder.
Svarene viser blandt andet, at 62 procent ønsker, at muligheden for hjemmearbejde i fremtiden bliver gjort nemmere.
Samtidig svarer to tredjedele af de 940 adspurgte, at online-møder med fordel kan erstatte nogle af de mange fysiske møder, som arbejdsdagen bestod af før coronakrisen sendte alle hjem.
HK: Chefens skepsis bør være væk nu
Mere end seks ud af 10 svarer samtidig, at digitale møder ville minimere spildtid. Og endnu flere peger på, at den vigtigste forudsætning for en nyttig hjemmearbejdsdag er, at man kan kommunikere effektivt med sine kolleger.
Eksempelvis via Skype eller andre digitale platforme.
HK Danmarks næstformand tror, at coronakrisen ligefrem har medvirket til at ændre holdningen til hjemmearbejde blandt de mere mistænksomme chef-typer.
- Jeg tror helt sikkert, at hvis man før troede, at en hjemmearbejdsdag var en halv fridag, så er man blevet klogere nu. Mit generelle billede er, at det fungerer og har fungeret godt for alle parter, siger Martin Rasmussen.
TDC Erhverv: For tidligt at sige
TDC Erhverv sælger blandt andet tekniske løsninger til hjemmearbejde. Firmaet fortæller, at man har fået lavet Epinion-undersøgelsen for blandt andet at kortlægge barrierer for hjemmearbejde hos de potentielle kunder.
Administrerende direktør John Henriksen er overbevist om, at flere arbejdspladser vil udnytte de positive gevinster ved hjemmearbejdet.
- Hvorfor skulle man bruge en time bag rattet i myldretidstrafikken, hvis man kan mødes online og høre og se hinanden på et videomøde, konstaterer han.
Hvad med dig selv og din butik. Får dine medarbejdere i TDC Erhverv lov til at arbejde mere hjemme fremover?
- Der er ikke tvivl om, at vi også selv har set, at der er flere ting, vi tidligere ikke troede kunne løses online, som har vist sig at fungere godt. Mange medarbejdere siger dog samtidig, at de gerne vil mødes fysisk i deres teams og løse opgaver sammen, så det er endnu for tidligt at sige præcist, svarer TDC Erhvervs administrerende direktør.
- Men vi har naturligvis gjort os en række erfaringer i den seneste tid, som vi tager med, når vi sammen med medarbejderne vurderer hvad fornuftige retningslinjer for hjemmearbejde er.
Arbejdsgiverne: Chefen bestemmer
Fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er beskeden, at spørgsmålet om hjemmearbejde også for fremtiden bør være op til den enkelte chef.
- På nogle arbejdspladser kan hjemmearbejde give god mening, imens det for andre ikke gør, siger arbejdsmiljøchef Christina Sode Haslund fra DA.
- Derfor er løsningen altid, at man lokalt – ude på hver enkelt virksomhed – tager stilling til, hvad der passer bedst ind i hverdagen.