Kontraspionagechef: Valget skal gennemføres uden påvirkning fra fremmede magter

PET holder nøje øje med russiske forsøg på at påvirke det danske valg, siger kontraspionagechef.

De danske politikere er i fuld gang med valgkampen, efter statsminister Mette Frederiksen onsdag den 4. oktober udskrev valg. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det danske folketingsvalg og den nuværende valgkamp finder sted på et tidspunkt, hvor sikkerhedssituationen omkring os er spændt og uforudsigelig.

Tænk bare på Ruslands invasion af Ukraine og sabotagen, der førte til gaslækagerne på gasledningerne Nordstream 1 og 2 nær Bornholm.

I disse uger arbejder Politiets Efterretningstjeneste, PET, på at afdække og bekæmpe "systematisk fremmed statslig påvirkningsvirksomhed i forbindelse med valget i Danmark".

Politiets Efterretningstjeneste holder i disse uger ekstra meget øje med, om de ser påvirkningskampagner rettet mod Danmark. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det skriver Anders Henriksen, der er afdelingschef for kontraspionage hos PET, i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

- PET har ikke hidtil afdækket koordineret og systematisk fremmed statslig påvirkningsvirksomhed i forbindelse med valg i Danmark, men der er flere udenlandske eksempler på forsøg på påvirkning af demokratiske valg.

- Vi forventer heller ikke, at vi ved dette folketingsvalg vil se en forberedt, koordineret påvirkningskampagne - hverken fra Rusland eller Kina.

Danmark godt rustet til at modvirke påvirkning

Ifølge Jyllands-Posten øger en særlig taskforce bestående af flere myndigheder aktiviteterne under valget. Gruppen består af Politiets Efterretningstjeneste (PET), Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) samt Udenrigsministeriet, Justitsministeriet og Forsvarsministeriet.

Sidst, der blev skruet op for overvågningen, var i forbindelse med folkeafstemningen om at afskaffe det danske forsvarsforbehold i EU den 1. juni.

Ifølge Anders Henriksen er vi i Danmark generelt godt rustet til at modvirke påvirkning.

- Modstandskraften hos befolkningen, centraladministrationen og medier er god. I Danmark er vores medier generelt gode til at forholde sig kritisk til misinformation, og vi ser ikke tegn på, at nogle af de russiske påvirkningsnarrativer bliver samlet op i større grad på sociale medier i Danmark.

Men selvom det er både PET og FE's vurdering, at det er mindre sandsynligt, at vi kommer til at se en koordineret påvirkningskampagne fra Rusland, så bliver en eventuel trussel taget meget alvorlig, lyder det fra Anders Henriksen.

- Det er vigtigt, at vi i Danmark kan gennemføre vores demokratiske valghandlinger uden forsøg på indblanding fra fremmede stater. I PET følger vi derfor området nøje, og vi har en aktiv indsats for at afdække og eventuelt imødegå forsøg på påvirkning.

Militærforsker: Rusland søger folkelig splittelse

Mikkel Storm Jensen er major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, hvor han blandt andet beskæftiger sig med cyberstrategi.

Han fortæller, at Rusland hele tiden kigger efter operationer, hvor man kan skabe splittelse.

- Man kunne foretage operationer målrettet mod Danmark, hvis der eksempelvis var stor folkelig splittelse på et eller andet område. Det kunne være indvandring, noget med Nato, eller hvor meget man skal støtte ukrainerne i krige.

- Hvis de kan finde en folkelig splittelse, så kan russerne med fordel forsøge at pirke i det sår og se, om de kunne lave noget ballade.

Ruslands påvirkning af det amerikanske præsidentvalg i 2016 blev en stor succes set med russiske øjne ifølge Mikkel Storm Jensen. (Foto: © © Rick Wilking / Reuters, Scanpix Denmark)

Splittelse var netop noget, som den russiske stat var med til at skabe i USA i 2016.

Her prikkede man i den store uenighed, der var mellem Republikanerne og Demokraterne ved præsidentvalget i USA mellem Donald Trump og Hillary Clinton.

- Her lavede de virkelig mange og dygtige svinestreger, siger Mikkel Storm Jensen og fortsætter:

- Mest berømt lavede Rusland et hack hos Demokraterne, hvor de lavede cyberspionage i Demokraternes interne emails. Derefter offentliggjorde de dem drypvis via Wikileaks.

Ligesom Anders Henriksen mener Mikkel Storm Jensen heller ikke, at der er stor sandsynlighed for en russisk påvirkningskampagne rettet mod Danmark.

Og det er der flere årsager til, påpeger han.

- Rusland har travlt, så selvom de måske godt kunne tænke sig at forpurre et dansk folketingsvalg, så har de lige nu nok at gøre med andre ting.

- Samtidig er russerne udmærket klar over, at man i Danmark er ret resistente overfor det her. Den russiske ambassadør sagde sarkastisk i 2018, at det slet ikke kunne betale sig at lave misinformation i Danmark, fordi de danske politikere var lige russofobiske hele vejen fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti, lyder det fra Mikkel Storm Jensen.