Kontroversiel forfatter udgiver børnekoran med tegninger af Muhammed

- Nogen vil helt sikkert opfatte ny bog til børn, som provokerende, siger professor i koran- og islamstudier.

Forfatter Kåre Bluitgen har skrevet en børnekoran med tegninger af profeten Muhammed. - Mit håb er, at den kommer derud, hvor den skal: Nemlig ude på skolerne, og at man bruger den i undervisningen. - Foto: Scanpix (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Folk ved utrolig lidt om koranen, og det gælder særligt unge. Det mener forfatter Kåre Bluitgen, der i morgen udgiver en børnekoran med tegninger af blandt andre profeten Muhammed.

- Det er et oplysningsprojekt ikke mindst til unge, som ikke har noget kendskab til koranen, som trods alt er grundlaget for Danmarks næststørste religion, siger han i Kulturen på P1.

Kåre Bluitgen udgiver sin nye bog præcis 15 år efter, Jyllands-Posten offentliggjorde 12 satiriske tegninger af profeten Muhammed.

Tegningerne førte til voldsomme demonstrationer, afbrændte Dannebrog og angreb på danske ambassader foruden regulær diplomatisk krise mellem Danmark og flere arabiske lande.

Avisen bragte tegninger som reaktion på, at Kåre Bluitgen til en bog om profeten Muhammed ikke kunne finde en tegner, der turde tegne profeten.

Han endte i stedet med at bruge en anonym tegner.

Bogen 'De Skyggefulde Haver' udkommer i morgen og er tænkt som en oplysningsbog til unge.

Og det er ikke blevet nemmere med tiden. Kåre Bluitgen har ikke kunnet få nogen danske tegnere til at tage opgaven med at illustrere børnekoranen, der hedder ‘De Skyggefulde Haver’.

Sandsynligvis på grund af frygt for reaktionerne, mener Bluitgen med tanke på de voldsomme reaktioner, de 12 tegninger havde tilbage i 2012.

Og det er en selvstændig pointe for forfatteren.

- Så længe den frygt eksisterer, har terroristen fra synagogen, Krudttønden og Charlie Hebdo vundet, siger han med henvisning til terrorangrebet i København og angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Begge med flere ofre.

Men han understreger, at tegningerne er realistiske og ikke-satiriske og afviser, at bogen og illustrationerne er en provokation.

- Det vil de ikke være for muslimer, der kender deres koran. Men er der muslimer, som ikke kender koranen og eksempelvis tror, at der er et billedeforbud, hvad der ikke er i koranen - de kan godt blive ophidset over, at det ikke-eksisterende forbud bliver overtrådt, siger Kåre Bluitgen.

Prekære og provokerende billeder

En af dem, der allerede har set og læst i bogen, er Thomas Hoffmann, professor MSO i koran- og islamstudier på Københavns Universitet.

Ifølge ham minder dele af bogen om det, man kender fra illustrerede børnebibler.

Tegningerne er farverige og lette at forstå, og det er tydeligt at se, at børnebibler oftest er skrevet af kristne til kristne. Kåre Bluitgen er ikke muslim. Han er derimod religionskritiker, og det skinner igennem i billederne.

- Rigtig mange af illustrationerne har at gøre med konfliktstof eller er ret uhyggelige. For eksempelvis er der et vers i koranen, hvor nogle jøder, der bryder sabbatten bliver forvandlet til aber som straf af Gud, og det er der et billede af.

Og så er der dem, der ifølge professoren er mere ‘prekære’.

- Der er ingen tvivl om, at der er nogen, der vil se det som meget provokerende, for her er vi helt inde i Muhammeds privatsfære, siger Thomas Hoffmann.

Tror ikke på en ny krise

Thomas Hoffmann peger på, at ekstreme bevægelser som Islamisk Stat kunne finde på at tage fat i den nye bog.

Der findes nogle meget farlige organisationer, som kunne finde på at tage det her som en case og gøre det til en sag, siger han.

Men det tror Kåre Bluitgen ikke.

- Vi er simpelthen et andet sted nu. Imamerne vil aldrig kunne mobilisere et set-up magen til igen. Jeg tror ikke, de er i stand til at mobilisere det der had en gang til, siger han og peger desuden på, at Udenrigsministeriet og politiet er forberedt denne gang.

- Mit håb er, at den kommer derud, hvor den skal: Nemlig ude på skolerne, og at man bruger den i undervisningen.

Det er den islamkritiske tegner Bosch Fawstin fra USA, der har tegnet billederne til bogen. I 2015 vandt han en tegnekonkurrence, der blev udsat for et væbnet, islamistisk angreb.