Konvertitten Helene: 'Jeg var bange for tørklædet'

Muslimske Helene Arca beskyldes i tv-debat for at vende ryggen til Danmark, fordi hun bærer tørklæde.

Fravælger muslimske kvinder, herunder danske konvertitter, danske værdier ved at bære muslimsk tørklæde?

Det mener dansk-egypteren Cherif El-Ayouty, der er udlændinge- og integrationsordfører i det højrenationale parti Dansk Samling.

Han møder i en tv-debat konvertitten Helene Arca fra DR-udsendelsen 'Når naboens datter bliver muslim'.

Helene Arca og Cherif El-Ayouty har vidt forskellige opfattelser af islam - se videoen øverst i artiklen.

- En muslim, der bærer tørklæde, er en, der siger 'jeg er muslim, før jeg er dansker', og som ikke vil være en del af samfundet eller følge dets skikke, mener Cherif El-Ayouty.

Helene Arca, 31, der er etnisk dansk og konverterede til islam som 16-årig, føler ikke, hun er mindre dansk, fordi hun har valgt at gå med tørklæde, men hun erkender, at hun længe var i tvivl. Først efter fem år som muslim begyndte Helene konsekvent at tildække sit hår med tørklæde.

- Jeg var meget skeptisk, jeg var bange for tørklædet, og hvad det ville føre med sig. Men som jeg har udviklet mig i min tro, føler jeg nu, at tørklædet er en styrke, ikke en svaghed.

- Jeg har altid været rapkæftet, og jeg finder ikke nogen mundkurv i islam eller påbud om, at jeg ikke må udfolde mig. Tværtimod, siger Helene Arca.

Cherif El-Ayouty, 71, har taget rejsen den modsatte vej - han konverterede for fire år siden til kristendommen efter et voksenliv som 'kulturmuslim', som han selv udtrykker det. I dag har han et anstrengt forhold til islam, og han mener, at tørklædet er et symbol på kvindeundertrykkelse.

Helene Arca medgiver, at nogle kvinder bærer muslimsk hovedbeklædning mod deres vilje, men hun mener ikke, det er hendes ansvar at tage kampen for dem.

- Jeg skal ikke begynde at sige, at jeg ikke skal tage det på, fordi jeg skal tage hensyn til nogle andre.

- Ethvert menneske må tage ansvar for sig selv, siger hun.

Se første og andet afsnit af 'Når naboens datter bliver muslim' her.