Korps tester fyrværkeri helt frem til nytårsaftensdag: 'Tjek nu vores liste over farlige produkter'

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod en række fyrværkeriprodukter. Se dem her.

Salget af fyrværkeri fortsætter mange steder på selve nytårsaftensdag. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Et korps på omkring 15 mand fra Sikkerhedsstyrelsen farer i disse dage land og rige rundt for at tjekke, at kunder ikke kan købe fyrværkeri, der er listen over farlige produkter.

Senest i går gav det pote, og et et fyrværkeribatteri røg i fælden.

Ved en kontrol fandt Sikkerhedsstyrelsen et batteri af mærket Intense, der er leveret af firmaet Johansens Fireworks, selv om firmaet har fået påbud om at trække alle batterier tilbage fra forhandlerne.

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod at købe eller bruge batteriet, da det kan vælte, når det skydes af.

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod at købe eller bruge fyrværkeribatteriet Intense, da det kan vælte, når det skydes af.

Helt frem til nytårsaftensdag fortsætter kontrollerne, fortæller Mette Cramon, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

- De kigger blandt andet efter, om der er noget af det fyrværkeri til salg, som Sikkerhedsstyrelsen har kendt farligt og ikke længere må sælges.

- Vi laver op mod 250 kontroller i de her dage. Det svarer til, at vi er på cirka hvert sjette sted, der sælger fyrværkeri i Danmark, siger hun.

Messenger, ring eller send mail

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer kraftigt borgere til at henvende sig, hvis de finder nogle af de produkter, der findes på listen over farligt fyrværkeri, på salgsstederne.

- Vi er meget glade for folk, der henvender sig til os, for vi kan ikke være alle steder 24 timer i døgnet. Hvis folk ser noget på salgsstederne, og det er på listen over farlige produkter, så giv os en melding.

- Vi sætter stor pris på det. Man kan skrive til os over Messenger, ringe eller sende en mail. Vi hører rigtigt gerne fra folk, for så har vi muligheden for at gå ud og gøre noget ved det, siger Mette Cramon.

Derudover hører Sikkerhedsstyrelsen også meget gerne fra folk, der oplever, at deres fyrværkeri virker farligt, når de fyrer det af. Trods et godkendt stempel fra myndighederne, har der været eksempler på, at produkter ikke lever op til sikkerhedskravene.

- Vi oplever hvert år, at folk henvender sig, og at vi så som myndighed udsteder forbud mod fyrværkeri, siger Mette Cramon.

I år har Sikkerhedsstyrelsen øget kontrollen med fyrværkeri, og det har ført til en markant stigning i fangsten af farlige produkter.

32 forskellige slags fyrværkeri og i alt ikke mindre end 145.000 raketter, batterier og andet slags nytårskrudt faldt for Sikkerhedsstyrelsens kontrol i år - og nåede altså ikke ud i butikkerne, hvor salget blev givet frit 15. december.

Det er mere end tre gange så mange som sidste år, hvor salget af 45.000 fyrværkeriartikler blev forbudt.

Under Sikkerhedsstyrelsen store test af fyrværkeri ved Oksbøl tidligere i år opdagede de blandt andet en farlig raket med navnet Glød fra LCH Fireworks, som T. Hansen Gruppen A/S står bag.

Raketten landede med ekstrem stor kraft og kunne bore sig ned i et campingbord, skriver Jyllands-Posten.

Det har fået Sikkerhedsstyrelsen til at tage sagen op i EU, fordi man mener, at den måde at lave raketter på er problematisk. På Odense Universitetshospital har læger efterfølgende vurderet, at raketten kan påføre alvorlige personskader.

Hvis man har noget af det farlige fyrværkeri stående derhjemme, lyder rådet fra Sikkerhedsstyrelsen, at man enten leverer det tilbage til salgsstedet eller afleverer det som farligt affald på den nærmeste genbrugsstation.

  • 'Missil raket' kan gå af i for lav højde, og det kan betyde at du kan blive ramt af brændende elementer, hvilket kan give forbrændinger og i værste fald øjenskader. Se den fulde liste af farligt fyrværkeri i artiklen.
  • Risikoen med batteriet 'Planet X' er, at brændende elementer i batteriet ikke skydes tilstrækkeligt langt op i luften. Du kan blive ramt og forbrændt og i værste fald få øjenskader.
  • Batteriet af mærket 'Værktøjskasse 6' har ikke fuld funktion, og ikke alle effekter i batteriet går af. Se den fulde liste af farligt fyrværkeri i artiklen.
1 / 3
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk