Korrespondent om danskere stemplet som PKK-støtter: 'Nogle risikerer fængsel i Tyrkiet og trusler herhjemme'

Rapporten er udført af tyrkisk tænketank med tråde til præsident Erdogan.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, rådgives i dag af den mand, der grundlagde tænketanken Seta, der har udgivet en rapport med danske navne i. (Foto: MURAD SEZER © Scanpix)

Der er risiko for, at nogle af de danskere, der er nævnt i en tyrkisk PKK-rapport udarbejdet af en berygtet tænketank, kan blive udsat for ubehageligheder.

Det kan være i form af nægtelse af indrejse i Tyrkiet eller trusler, vurderer DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund, der har læst de 60 sider i rapporten, der handler om Danmark.

I rapporten beskyldes en række folketingspolitikere, kommunalpolitikere og journalister for at sympatisere med PKK, der af den tyrkiske regering og flere andre lande betegnes som en terrorbevægelse.

- Når det gælder folketingspolitikerne tror jeg ikke nødvendigvis, det er så stort et problem for dem. De nyder en vis beskyttelse som medlemmer af Folketinget. Jeg ville være mere bekymret for alle de politikere og danskere, som ellers er nævnt i rapporten, og som for eksempel har stillet op til kommunalvalget.

- De risikerer at blive nægtet indrejse eller direkte fængslet, hvis de tager til Tyrkiet, specielt hvis de har tyrkisk baggrund. Og så er der risikoen for, at nogle i Danmark ser dem som PKK-medlemmer og kan udsætte dem for trusler eller lignende, siger Michael S. Lund.

Grundlagt af Erdogan-rådgiver

Rapporten har ifølge Berlingske fået Politiets Efterretningstjeneste til at ringe til de danskere, der er nævnt i rapporten, og orienteret dem herom.

Men PET vil ikke oplyse over for avisen, hvorfor man anser det for nødvendigt at tage kontakt til disse personer.

Det er den tyrkiske tænketank, Seta, der har udført rapporten. En tænketank, der støtter den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, og hans regering.

- Den er grundlagt af en mand, som i dag arbejder som toprådgiver for Erdogan. Tænketanken har tidligere lavet rapporter, der sortlister folk, som anses for at være fjender af den tyrkiske stat.

- De lavede for nylig en rapport, der oplistede en lang række journalister, der har arbejdet for udenlandske medier her i Tyrkiet, og stemplede dem som fjender af staten, siger Michael S. Lund, der bor i Istanbul til daglig.

Det kommer ikke bag på ham, at rapporten er blevet udført og indeholder danske navne.

- Det spiller ind i den historie, der hele tiden bliver fortalt i Tyrkiet: At vestlige politikere er allierede med Tyrkiets fjender. Om det så er ved at støtte et kupforsøg, være racister eller støtte PKK.

- Og så anser den tyrkiske regering jo PKK som en meget alvorlig trussel og føler ikke, at EU har gjort nok for at stoppe bevægelsen, selvom den er på terrorlisten, siger Michael S. Lund.

SF'er: Det er ubehageligt

Rapporten er meget detaljeret og beskriver med billeder og diagrammer det, man betegner som "PKK's struktur i Danmark".

Nogle navne optræder som en fodnote, mens andre bliver listet op i forbindelse med deres politiske aktiviteter. Blandt andre Serdal Benli, som er næstformand i SF og viceborgmester i Gladsaxe kommune.

Serdal Benli (SF) er medlem af SF's landsledelse og viceborgmester i Gladsaxe Kommune. (Foto: Serdal Benli © Serdal Benli)

I rapporten er der blevet lagt mærke til hans taler ved demonstrationer og opslag og likes på Facebook.

- Den eneste grund til, at jeg står i rapporten, er vel, at jeg igennem tiden har udtalt mig kritisk om den tyrkiske regering og dens behandling af minoriteter og krænkelser af ytringsfriheden.

- Det er ret ubehageligt at stå på en liste, som er udarbejdet af en tænketank, som står tæt på den tyrkiske regering. Konsekvensen er, at jeg ikke kan rejse dernede, fordi man føler sig utryg, siger Serdal Benli.

DR Nyheder har fået henvendelser fra flere, der er utrygge over at stå i rapporten og som understreger, at de ikke sympatiserer med eller støtter PKK - herinblandt Mehmet Zeki Dogru, der er byrådsmedlem for Enhedslisten i Greve.

Enhedslistens Pernille Skipper nævnes også i rapporten, og hun erklærer sig bekymret.

- Det er jo med til på en eller anden måde at legitimere, at man ikke opfører sig ordentligt over for mig og alle mulige andre i den her rapport. Men jeg har nok også accepteret, at det her følger med, når man blander sig i debatten om kurdernes forhold, siger hun.

Pernille Skipper siger, at hun på baggrund af sin position i debatten ikke kunne finde på at rejse til Tyrkiet.

Ifølge Udenrigsministeriet har den danske ambassade i Ankara spurgt til rapporten som en del af den løbende dialog med de tyrkiske myndigheder.

- Det tyrkiske udenrigsministerium har understreget, at rapporten er lavet af en uafhængig tænketank/NGO, og at den ikke er udtryk for officielle tyrkiske synspunkter. Udenrigsministeriet er i kontakt med relevante danske myndigheder om rapporten, skriver Udenrigsministeriet til Berlingske.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter